اثر افزایش غلظت دی اکسید کربن بر رشد و توانایی رقابتی سویا و ارزن با علفهای هرز سلمه تره و تاج خروس
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخصنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر افزایش غلظت CO2 بر رشد و توانایی رقابتی درون گونهای و بین گونهای سویا (Glycine max) و ارزن (Panicum miliaceum) در برابر علفهایهرز سلمهتره (Chenopodium albam) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) آزمایشی با استفاده از دو غلظت معمولی (350 پیپیام) و افزایش یافته (700 پیپیام) انجام شد. گیاهان بهصورت خالص و مخلوط در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل در شرایط کنترل شده کشت شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت CO2، شاخص کلروفیل در تمام گونهها بین 6 تا 30 درصد افزایش یافت اما در گونههای سه کربنه در حال مخلوط بهطور میانگین 20 و در چهار کربنهها 12 درصد افزایش یافت. با افزایش CO2 وزن ریشه، وزن برگ و وزن ساقه در گونههای سه کربنه بهطور میانگین بهترتیب 75/0، 61/2 و 43/2 گرم افزایش یافت، در حالیکه در گونههای چهار کربنه این مقادیر بهترتیب 04/0، 18/1 و 40/0 گرم بود. در گونههای چهارکربنه در غلظت CO2 افزایش یافته و در کشت مخلوط با سه کربنه، وزن خشک اندامهای هوایی کاهش یافت. مقایسه توانایی رقابتی بر اساس عملکرد نسبی (PRY) گیاهان نشان داد که با افزایش CO2، PRY سویا 9/8 و 6/9 درصد بهترتیب در برابر ارزن و تاج خروس افزایش یافت در حالی که در ارزن در برابر گیاهان سه کربنه تا 36 کاهش یافت. این امر نشان میدهد برهمکنش گیاه زراعی- علف هرز به شدت تحت تغییرات غلظت CO2 قرار میگیرد.
کلید واژگان
افزایش غلظت CO2رقابت
علف¬های هرز
مسیر فتوسنتزی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-05-211391-03-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن زراعت و اصلاح نباتات ایرانشاپا
2008-739X2008-7403




