تولید فیلم کامپوزیت نشاسته سیب زمینی- کربوکسیمتیلسلولز حاوی اسانس گیاه چویر (Ferulago angulata(Schlecht) Boiss.) و کاربرد آن در بستهبندی کره حیوانی
(ندگان)پدیدآور
بیگ محمدی, فرانکحقانی, سحررفیعی, فلورانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: امروزه بهعلت افزایش استفاده از پلاستیکها در بستهبندی مواد غذایی و مشکلات ناشی از عدم زیستتخریبپذیری آنها، استفاده از پلیمرهای طبیعی بر پایه نشاسته در بستهبندی مواد غذایی افزایش یافته است. فیلمها و پوششهای خوراکی مانعی در برابر انتقال رطوبت، آروما، اکسیژن، طعم و روغن بوده و باعث افزایش کیفیت و ماندگاری غذاها میشوند. این فیلمها میتوانند عامل ترکیبات فعالی از قبیل آنتیاکسیدانها باشند. در این تحقیق بهمنظور برطرف کردن معایب فیلم نشاسته و بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی این فیلم از مقادیر مختلف کربوکسیمتیلسلولز و اسانس گیاه چویر استفاده گردید و نیز به بررسی اثر این فاکتورها بر روی خواص فیزیکی فیلم و خواص شیمیایی کره به منظور کاهش اکسیداسیون و افزایش زمان ماندگاری آن پرداخته شد. مواد و روشها: در این تحقیق فیلم نشاسته حاوی کربوکسیمتیل سلولز(5، 10 و 15درصد) و حاوی اسانس چویر(5/0، 1، 5/1 درصد) به روش قالبریزی (کاستینگ) تولید و به بررسی خواص فیزیکی فیلم کامپوزیت نشاسته وخواص شیمیایی کره حیوانی بستهبندی شده در آن پرداخته شد. اسانس گیاه چویر از روش تقطیر با بخار آب استحصال گردید. آزمونهای مکانیکی و فیزیکی فیلم که شامل مقاومت کششی به وسیلهی دستگاه بافت سنج، آزمون ممانعت کنندگی بخار آب به روش ASTM E96-95، اندازه گیری میزان جذب رطوبت فیلمها به روش آنجلسو دوفرنس، اندازهگیری انحلال پذیری نمونههای فیلم به روش گونتارد و همکاران انجام شد. پس از بستهبندی کره با توجه به بازههای زمانی مختلف آزمونهای شیمیایی کره که شامل عدد پراکسید و عدد اسیدی بود به ترتیب به روش تیتراسیون با تیوسولفات 01/0 و روش اتانول داغ با استفاده از شناساگر انجام شد. یافتهها: نتایج نشان دادند که میزان مقاومت کششی فیلم نشاسته- کربوکسیمتیلسلولز حاوی اسانس چویر با افزایش میزان کربوکسیمتیل-سلولز،افزایش و با افزایش میزان اسانس بطور معنی دار (05/0>p) کاهش مییابد. با افزایش میزان کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر کاهش در میزان نفوذپذیری به بخار آب مشاهده گردید. با افزایش میزان کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر میزان جذب رطوبت و انحلال پذیری فیلمها کاهش یافت. همچنین اثرات فیلم بستهبندی برروی عدد پراکسید و عدد اسیدی نشان داد که تأثیرافزایش کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر به طور معنیداری اثر کاهشی در میزان این دو شاخص را داشته است. p) کاهش مییابد. با افزایش میزان کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر کاهش در میزان نفوذپذیری به بخار آب مشاهده گردید. با افزایش میزان کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر میزان جذب رطوبت و انحلال پذیری فیلمها کاهش یافت. همچنین اثرات فیلم بستهبندی برروی عدد پراکسید و عدد اسیدی نشان داد که تأثیرافزایش کربوکسیمتیلسلولز و اسانس چویر به طور معنیداری اثر کاهشی در میزان این دو شاخص را داشته است. نتیجهگیری: با توجه به اثر مقادیر مختلف کربوکسیمتیلسلولز و اسانس گیاه چویر میتوان بیان کرد که با افزایش میزان این دو متغیر در فیلم بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی و همچنین کاهش در میزان عدد پراکسید و عدد اسیدی با گذشت زمان و بعبارتی کاهش در میزان فسادپذیری کره قابل مشاهده بود. در نتیجه به دلیل بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم و اثر کاهشی عدد پراکسید و عدد اسیدی کره استفاده از فیلم مرکب نشاسته- کربوکسیمتیلسلولز حاوی اسانس چویر در بستهبندی کره حیوانی بعنوان یک بستهبندی زیستتخریبپذیر جایگزین فویل آلومینیمی پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
: فیلم نشاسته- کربوکسیمتیلسلولزاسانس چویر
کره حیوانی
خواص شیمیایی
تکنولوژی مواد غذایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانGorgan University Of Agricultural Sciences
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد کرمانشاهدانش آموخته کارشناسی ارشد
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد آشتیان
شاپا
2423-35442423-3803




