بررسی غلظتهای مختلف نشاسته مقاوم و کیتوزان بر ساختار میکروسکوپی، خواص رئولوژیکی و زنده مانی باکتریهای پروبیوتیک ریزپوشانی شده در ماست نوشیدنی
(ندگان)پدیدآور
شهدادی, فاطمهمیرزایی, حبیب اللهکاشانی نژاد, مهدیخمیری, مرتضیضیایی فر, امان محمداکبریان, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف این مطالعه بررسی اثر ریزپوشانی با آلژینات سدیم- نشاسته مقاوم و آلژینات سدیم- کیتوزان بر ساختار میکروسکوپی، خواص رئولوژیکی و زنده مانی باکتریهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس در ماست نوشیدنی بود. نقش پارامترهای مختلف ریزپوشانی مانند غلظت نشاسته مقاوم و کیتوزان (0، 5/0، 1 و 2 درصد) و زمان فرایند ریزپوشانی (0، 10، 20 و 30 دقیقه) در حفاظت باکتریهای پروبیوتیک نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن نشاسته و کیتوزان در سطح 1 درصد به مخلوط آلژینات سدیم و زمان 10 دقیقه باعث افزایش قابلیت زیستی باکتریهای پروبیوتیک در ماست نوشیدنی بعد از 7 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد گردید. تصاویر میکروسکوپ نوری 50 عدد از دانکها با بزرگنمایی ×40 نشان داد که شکل دانکها با هر دو دیواره کروی با متوسط قطر 500-300 میکرومتر بود. برش عرضی دانکهای آلژینات پوشیده شده با نشاسته مقاوم در بزرگنمایی × 100 نشان داد که سلولهای باکتریایی درون دانکها قرار گرفته بودند و توزیع دانکها درون ماست نوشیدنی یکنواخت بود. فرایند ریزپوشانی باعث افزایش وسکوزیته ظاهری، شاخص قوام و کاهش شاخص رفتار جریان نمونههای ماست نوشیدنی گردید. بهترین مدل برازش شده برای نمونههای بدون ریزکپسول مدل قانون توان و برای نمونههای حاوی ریزکپسول مدل هرشل-بالکی بود. نمونه-های حاوی ریزکپسولهای آلژینات سدیم- نشاسته مقاوم زنده مانی بیشتری (به ترتیب 1011×6/3 و 1011×6/6 برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم انیمالیس) نسبت به نمونههای حاوی باکتریهای ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم- کیتوزان (به ترتیب 1010×1/2 و 1010×8/6 برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم انیمالیس) نشان دادند.
کلید واژگان
باکتری های پروبیوتیکریزپوشانی
کیتوزان
ماست نوشیدنی
نشاسته مقاوم
میکروبیولوژی مواد غذایی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانGorgan University Of Agricultural Sciences
سازمان پدید آورنده
kerman, university of jiroftعضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مسئول توسعه و تحقیق صنایع شیر ایران
شاپا
2423-35442423-3803




