تأثیر دانه کلزا و کتان بر قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خونی میشهای کردی در دوره پس از زایش
(ندگان)پدیدآور
علمی, حسنناصریان, عباسعلیطهماسبی, عبدالمنصورنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: مشخص شده که استفاده از چربی در جیره باعث بهبود عملکرد تولید مثلی و شیردهی میگردد. بنابراین این آزمایش به منظور بررسی اثرات افزودن دانه کتان و کلزا به جیره میشهای کردی، بر پاسخ قابلیت هضم مواد مغذی، برخی متابولیتها و هورمونهای خونی پس از زایش انجام شد. مواد و روش: این طرح در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 1) جیره بدون دانه روغنی 2) جیره حاوی 6% ماده خشک دانه کلزا 3) جیره حاوی 6% ماده خشک دانه کتان 4) جیره حاوی 3% ماده خشک دانه کتان و 3% ماده خشک دانه کلزا بود. قابلیت هضم خوراک طبق روش ونکولن و یانگ (1977) محاسبه شد. نمونهگیری خون در هفتههای 5، 3 و 1 بعد از زایش برای بررسی متابولیتها و هورمونهای خون انجام شد. مایع شکمبه از راه دهان به وسیله یک لوله که انتهای آن دارای سوراخهای متعددی بود، توسط دستگاه مکنده اخذگردید. تجزیه و تحلیل آماری دادهها، با استفاده از رویه GLM نرم افزار آماری SAS انجام گردید. میانگین دادههای آزمایش با آزمون توکی-کرامر و در سطح معنیداری پنج و یک درصد مقایسه شد. نتایج: نتایج نشان داد تأثیر تیمارها بر pH شکمبه در دوره بعد از زایش در سطح 5 درصد معنیدار بود، به طوریکه بیشترین pH مربوط به تیمار دارای دانه کلزا (60/6) بوده است. میزان گلوکز خون در همه دوره های پس از زایش (1، 3 و 5 هفته) به طور معنیداری در تیمارهای دانههای روغنی افزایش یافت (01/0P نتیجهگیری: نتیجه گیری کلی حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از دانههای روغنی کتان، کلزا و ترکیب این دو باعث بهبود قابلیت هضم شده و تاثیر مثبت درفرانسجههای خونی در دوره پس از زایش داشته است. بنابراین توصیه میشود از جیره حاوی 3 درصد ماده خشک دانه کتان و 3 درصد ماده خشک دانه کلزا در دروه پس از زایش استفاده گردد.
کلید واژگان
دانه کتاندانه کلزا
عملکرد
میش کردی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسازمان پدید آورنده
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خرسان شمالیاستاد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار فیزیولوژی تولید مثل دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2345425323454261




