• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان
    • دوره 6, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • نشریه پژوهش‌ در نشخوار کنندگان
    • دوره 6, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر عصاره الکلی ضایعات چای سبز بر تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم روده ای کنجاله سویا

    (ندگان)پدیدآور
    ناصحی, محمدتربتی نژاد, نورمحمدرضایی, مرتضیقورچی, تقی
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    483.7کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    سابقه و هدف: تجزیه شدن پروتئین جیره در شکمبه نشخوارکنندگان اغلب موجب هدر رفتن آن در حیوانات پرتولید می‌گردد. بدین منظور محافظت از پروتئین در حیوانات پرتولید که نیاز پروتئینی آن‌ها از ساخت پروتئین میکروبی قابل تامین نیست، ضروری می‌باشد. بنابراین پژوهش حاضر جهت بررسی اثر سطوح مختلف عصاره ضایعات چای سبز بر تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای و قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک و پروتئین خام کنجاله سویا انجام گرفته است. مواد و روش‌ها: به‌منظور عصاره‌گیری از ضایعات چای سبز، از یک حلال با نسبت 10 میلی‌لیتر متانول، 10 میلی‌لیتر اتانول و 80 میلی‌لیتر آب مقطر در هر 100 میلی‌لیتر استفاده شد. کنجاله سویا با سطوح صفر (شاهد)، 5، 10، 15 و 20 درصد ماده خشک با عصاره حاصل عمل‌آوری گردید. تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین خام با استفاده از 2 راس گاو نر تالشی به روش کیسه‌های نایلونی در ساعات صفر، 2، 4، 6، 8، 12، 24 و 48 ساعت و قابلیت هضم روده‌ای آن به روش برون‌تنی اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: عمل‌آوری در تمامی ساعات انکوباسیون مقدار تجزیه‌پذیری ماده خشک کنجاله سویا را به‌طور معنی‌داری کاهش داد (05/0 >P). پس از 48 ساعت انکوباسیون تجزیه‌پذیری پروتئین خام تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد تفاوت آماری معنی‌داری با تیمار شاهد نداشت (05/0 >P) اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور قابل توجهی تجزیه‌پذیری پروتئین خام را نسبت به تیمار شاهد کاست (05/0 >P). بخش سریع تجزیه ماده خشک کنجاله سویا در تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0 >P). بخش سریع تجزیه پروتئین خام در کلیه سطوح عمل‌آوری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌داری پیدا کرد (05/0 >P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). پس از 48 ساعت انکوباسیون تجزیه‌پذیری پروتئین خام تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد تفاوت آماری معنی‌داری با تیمار شاهد نداشت (05/0 >P) اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور قابل توجهی تجزیه‌پذیری پروتئین خام را نسبت به تیمار شاهد کاست (05/0 >P). بخش سریع تجزیه ماده خشک کنجاله سویا در تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0 >P). بخش سریع تجزیه پروتئین خام در کلیه سطوح عمل‌آوری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌داری پیدا کرد (05/0 >P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P) اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور قابل توجهی تجزیه‌پذیری پروتئین خام را نسبت به تیمار شاهد کاست (05/0 >P). بخش سریع تجزیه ماده خشک کنجاله سویا در تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0 >P). بخش سریع تجزیه پروتئین خام در کلیه سطوح عمل‌آوری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌داری پیدا کرد (05/0 >P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). بخش سریع تجزیه ماده خشک کنجاله سویا در تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 15 و 20 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0 >P). بخش سریع تجزیه پروتئین خام در کلیه سطوح عمل‌آوری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌داری پیدا کرد (05/0 >P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). بخش سریع تجزیه پروتئین خام در کلیه سطوح عمل‌آوری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی‌داری پیدا کرد (05/0 >P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). بخش کند تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری ماده خشک در تیمارهای عمل‌آوری شده نسبت به تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0 >P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). بخش کند تجزیه پروتئین خام در تیمارهای شاهد و عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند، اما سطوح 15 و 20 درصد عصاره مقدار این بخش را نسبت به تیمار شاهد به‌طور قابل توجهی کاهش داد (05/0 >P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). نرخ ثابت تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند. تجزیه‌پذیری موثر ماده خشک و پروتئین خام (در سرعت‌های عبور 2، 5 و 8 درصد) در اثر عمل‌آوری کاهش یافت (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک تیمارهای عمل‌آوری شده با سطوح 5 و 10 درصد عصاره به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود ولی سطح 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن شد (05/0 >P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). قابلیت هضم روده‌ای پروتئین خام نیز در تیمارهای عمل‌آوری شده با 5 و 10 درصد عصاره از سایر تیمارها بیشتر بود اما عمل‌آوری با 20 درصد عصاره منجر به کاهش آن گردید (05/0 >P).P). نتیجه‌گیری: عمل‌آوری کنجاله سویا با عصاره ضایعات چای سبز می‌تواند موجب کاهش تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای آن ‌گردد. با توجه به نتایج حاصل از اندازه‌گیری قابلیت هضم روده‌ای ماده خشک و پروتئین خام، سطوح 5 و 10 درصد عصاره ضایعات چای سبز موجب بهبود جذب روده‌ای کنجاله سویا شده و می‌تواند برای محافظت از پروتئین خام آن در مقابل تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای مورد استفاده قرار گیرد.
    کلید واژگان
    پروتئین خام
    تانن
    ضایعات چای سبز
    کیسه های نایلونی
    تغذیه دام

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2019-02-20
    1397-12-01
    ناشر
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
    سازمان پدید آورنده
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
    سردبیر مجله پژوهشهای نشخوارکنندگان/دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
    موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
    دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

    شاپا
    23454253
    23454261
    URI
    https://dx.doi.org/10.22069/ejrr.2017.13235.1550
    http://ejrr.gau.ac.ir/article_4584.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/383734

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب