مقایسه ارزش غذایی و خصوصیات تخمیر شکمبهای سیلاژ تاج خروس سبز (آمارانتوس هیپوکوندریاسوس) با سیلاژ ذرت
(ندگان)پدیدآور
علی عربی, حسنربانی, حمیدمیرهادی, سید احمدفضائلی, حسنزابلی, خلیلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: امروزه کشت گیاهان علوفهای مقاوم و سازگار به شرایط خشک و کم آب در ایران از اهمیت خاصی برخوردار است. بر این اساس، اخیراً گیاه تاج خروس بهعنوان یک گیاه زراعی از خارج از کشور وارد الگوی زراعی شده است. از آنجا که تحقیقات بسیار اندکی در مورد امکان استفاده از این گیاه بهعنوان خوراک دام انجام گرفته است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان سیلو کردن این گیاه و مقایسه آن با سیلاژ ذرت بود. مواد و روشها: علوفه تاج خروس سبز و ذرت پس از برداشت به قطعات 5-3 سانتیمتری خرد شدند. به منظور تهیه سیلاژ، هر دو علوفه بهطور جداگانه در داخل لولههای پلیاتیلن بهطول 75 و قطر 16 سانتیمتر (در 4 تکرار) سیلو شدند. پس از گذشت زمانهای صفر، 40 و 60 روز پس از سیلو کردن، درب سیلوها باز شد و از آنها نمونهبرداری صورت گرفت. ترکیب شیمیایی، pH، خصوصیات شیمیایی (کربوهیدراتهای محلول در آب، نیتروژن آمونیاکی و غلظت اسیدهای چرب فرار)، قابلیت هضم (بهروش برونتنی) و کینتیک تخمیر شکمبهای (بهروش آزمون تولید گاز) هر دو سیلاژ در زمانهای صفر، 40 و 60 روز پس از سیلو کردن تعیین شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که درصد ماده خشک و پروتئین خام علوفه تاج خروس در تمام زمانها بهطور معنیداری بیشتر از علوفه ذرت بود (05/0P نتیجهگیری: بهطور کلی، با توجه به سطح مناسب پروتئین خام، اجزای دیواره سلولی و نیز قابلیت هضم علوفه تاج خروس و خصوصیات سیلویی آن از قبیل pH، میزان کربوهیدراتهای محلول در آب، این علوفه میتواند بهعنوان یک سیلاژ با کیفیت در تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
ترکیب شیمیاییقابلیت هضم
کینتیک تخمیر شکمبه ای
علوفه تاج خروس
تغذیه دام
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه علوم دامی- دانشگاه بوعلی سینادانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
استاد موسسه تحقیقات علوم دامی
استادیار گروه علوم دامی- دانشگاه بوعلی سینا
شاپا
2345425323454261




