اثر باکتریهای محرک رشد گیاهی بر صفات آگرومورفولوژیک سیاهدانه (.<i>Nigella sativa</i> L) تحت تنش کمبود آب
(ندگان)پدیدآور
بش, زینبدانش شهرکی, عبدالرزاققبادی نیا, مهدیسعیدی, کرامتالهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاهی بر صفات آگرومورفولوژیک سیاهدانه تحت تنش کمبود آب آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 94- 1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح مختلف تنش کمبود آب در سه سطح ۱۰۰، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و باکتریهای محرک رشد گیاهی در هفت سطح شاهد و تلقیح با شش گونه باکتریایی شامل Bacillus sp. Strain A، Bacillus amyloliquefaciens، Bacillus sp. Strain B، Azotobacter chroococcum، Pseudomonas putida و Azospirillum lipoferum بودند. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه واریانس تأثیر سطوح تنش کمبود آب، تیمارهای باکتریایی و اثر متقابل آنها بر تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنیدار بود. نتایج نشان داد افزایش تنش کمبود آب سبب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد دانه گردید؛ بهطوریکه افزایش تنش کمبود آب (تیمار 50 درصد نیاز آبی گیاه) سبب کاهش ۱۸ درصدی عملکرد بیولوژیک و 28 درصدی عملکرد دانه شد. نتایج بهدستآمده از اثر متقابل سطوح تنش کمبود آب و کاربرد باکتریهای محرک رشد گیاهی نشان داد، کاربرد باکتری Bacillus amyloliquefaciensتحت تیمار 100 درصد نیاز آبی گیاه بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را به خود اختصاص داد که نسبت به تیمار شاهد (عدم تلقیح باکتریایی) به ترتیب به میزان ۸/۲۴ و ۲/۳۵ درصد افزایش یافتند. تلقیح بذرها با باکتریهای محرک رشد گیاهی سبب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد سیاهدانه در مقایسه با شاهد (عدم تلقیح) در دو سطح تنش (۷۵ و ۵۰ درصد نیاز آبی گیاه) گردید. این افزایش در تیمارهای تلقیح شده با باکتریهای Bacillus amyloliquefaciens و Bacillus sp. Strain B چشمگیرتر بود. درمجموع با توجه به نتایج این پژوهش، تلقیح باکتریایی بذر با باکتریهای Bacillus amyloliquefaciens و Bacillus sp. Strain B به ویژه در روشهای کشت کم آبیاری جهت کاهش اثرات تنش توصیه میگردد.
کلید واژگان
باسیلوستنش خشکی
کشاورزی پایدار
کودهای بیولوژیک
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری زراعت گرایش فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرداستادیار گروه مهندسی زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
استادیار گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
شاپا
2228-76042383-3084




