اثرات کلاتآهن و نانوذرات اکسیدآهن بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی گیاه یونجه (<i>Medicago sativa</i> L.)
(ندگان)پدیدآور
عسکری, مهریامینی, فریباطالبی, سیدمهدیشفیعی گواری, معصومهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
آهن یک عنصر کممصرف مغذی و ضروری برای رشد گیاهان است که در متابولیسم گیاهان نقش مهمی را ایفا میکند. بهمنظور بررسی اثرات کمبود آهن و سطوح مختلف نانوذرات اکسیدآهن (0، 5، 10، 20 و 25 میکرومولار) در مقایسه با کلات آهن بر رشد برگ، رنگیزههای فتوسنتزی و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه یونجه رقم همدانی، آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در دانشگاه اراک سال 1394 انجام شد. تیمار آهن بر پارامترهای رشد و رنگیزههای فتوسنتزی اثر مثبت داشت. بیشترین و کمترین مقدار رشد برگ و رنگیزههای فتوسنتزی به ترتیب در سطح ٢۵ و صفر میکرومولار نانوذرات اکسیدآهن به دست آمد. تیمار نانو کود آهن در غلظتهای مختلف، حتی غلظت 5 میکرومولار، سبب افزایش معنیدار رشد برگ و مقادیر رنگیزههای فتوسنتزی در مقایسه با کلات آهن شد. بیشترین مقدار آنتیاکسیدانها و پرولین در غلظت صفر میکرومولار نانوذرات اکسید آهن اندازهگیری شد؛ بنابراین غلظت صفر آهن برای گیاه یونجه تنش محسوب میشود. هیچ اختلاف معنیداری بین سطوح مختلف نانوذرات اکسید آهن و کلات آهن بر اساس مقادیر پرولین و فعالیت آنتیاکسیدانها وجود نداشت؛ بنابراین نوع مناسب کود آهن برای گیاه یونجه نانو کود آهن است و غلظت 25 میکرومولار نانوذرات اکسید آهن مقدار مطلوب و بهینه است.
کلید واژگان
پرولینرنگیزههای فتوسنتزی
فعالیت آنتیاکسیدانها
کمبود آهن
نانو کود
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-06-221397-04-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
استادیار فیزیولوژی گیاهی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک.استادیار فیزیولوژی گیاهی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک.
استادیار فیزیولوژی گیاهی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک.
دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک.
شاپا
2228-76042383-3084




