تأثیر تنش شوری بر برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک و کمیت و کیفیت اسانس نعناع فلفلی (<i>Mentha piperita</i> L.)
(ندگان)پدیدآور
قربانی, مهیاموحدی, زهراخیری, عزیزاللهرستمی, مجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنش شوری سبب کاهش عملکرد و رشد در بسیاری از محصولات کشاورزی میشود. شوری در گیاهان دارویی نیز بر متابولیتهای ثانویه آنها تأثیر میگذارد. بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک و اسانس نعناع فلفلی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار اجرا شد. در این آزمایش از 4 سطح شوری (6، 4، 2 و صفر (شاهد) دسی زیمنس بر متر) محلول کلرید سدیم جهت آبیاری نعناع فلفلی استفاده گردید و صفات گیاهی نظیر درصد محتوای نسبی آب و سطح برگ، میزان رنگیزههای فتوسنتزی، وزن خشک ریشه، ساقه و برگ، زیستتوده، درصد اسانس و اجزای تشکیلدهنده اسانس اندازهگیری شدند. سطوح مختلف شوری بر میزان این شاخصها تأثیر معنیداری داشت و با افزایش شدت تنش شوری وزن خشک اندام های مختلف و درصد اسانس کاهش یافت به صورتی که در شوری 6 دسی زیمنس بر متر صفات فوق به پایینترین سطح رسیدند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف تنش شوری بر مقدار همه ترکیبات تشکیلدهنده اسانس بهغیراز ترانس سابینن هیدرات، تأثیر معنیداری داشت. بسیاری از ترکیبات تشکیل دهنده اسانس ازجمله، منتول، آلفا و بتاپینن، سابین، سینوئل 1 و 8، منتوفوران، پولگون، لیمونن با افزایش شدت تنش شوری کاهش یافتند درحالیکه ولی میزان منتون با افزایش تنش افزایش یافت و بیشترین میزان منتون (18.1 درصد) در تیمار شوری 6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد.
کلید واژگان
تنش های غیر زیستیکلروفیل
گیاهان دارویی
منتول
وزن خشک
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-06-221397-04-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ملایر.عضو هیئتعلمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ملایر
عضو هیئتعلمی گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان
عضو هیئتعلمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ملایر
شاپا
2228-76042383-3084




