مقایسه ژنوتیپ ها و ارقام برنج (Oryza sativa L.) هوازی و ایرانی ازنظر تحمل به تنش اسمزی در مرحله جوانه زنی
(ندگان)پدیدآور
رئیسی, طیبهصبوری, عاطفهصبوری, حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه یکی از مهمترین متغیرهای مؤثر در استقرار مناسب گیاهچه برنج در محیطهای تحت تنش، قدرت جوانهزنی بالا میباشد. در این راستا پژوهشی با هدف بررسی تنوع بین ژنوتیپهای برنجهای هوازی و ایرانی از نظر تحمل به تنش اسمزی، انجام شد. مواد و روشها آزمون استاندارد جوانهزنی بذور در سه سطح از تنش اسمزی در (آب مقطر به عنوان شاهد، 8- و 16- بار حاصل از مانیتول) بر روی 52 ژنوتیپ برنج به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ژنوتیپ های مورد استفاده شامل 31 ژنوتیپ از برنج های هوازی و خارجی و 21 رقم از برنجهای ایرانی بودند. یافته ها نتایج حاصل نشان داد اختلاف معنی داری بین سطوح اسمزی، ژنوتیپها و اثر متقابل بین سطوح اسمزی و ژنوتیپها از نظر کلیه صفات مختلف جوانهزنی وجود دارد. با در نظر گرفتن کلیه شرایط، بالاترین رتبه در مقایسه میانگین کلی به روش آروناچالام، به ژنوتیپهای هوازی AE8، AE6، AE18، AE16 و AE29 و همچنین کمترین رتبه به ارقام ایرانی قصرالدشتی، رشتی سرد، عنبربو، علی کاظمی، چمپا بودار، هاشمی و دمسیاه اختصاص یافت. نتیجه گیری بر اساس نتایج، ارقام خارجی و ژنوتیپهای هوازی برتری نسبی بیشتری را نسبت به ارقام ایرانی از لحاظ خصوصیات و شاخصهای مختلف جوانه زنی نشان دادند و با افزایش سطح تنش اسمزی ژنوتیپهای هوازی تحمل بیشتری را نشان دادند.
کلید واژگان
آروناچالامآزمون جوانه زنی
مانیتول
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-03-211396-01-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت. ایران.استادیار اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت. ایران.
دانشیار اصلاح نباتات گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس، ایران
شاپا
2228-76042383-3084




