اثر استفاده از آرد لوپین و نشاسته ذرت بر ویژگی های رئولوژیکی خمیر، بافت و ویژگی های ارگانولپتیکی کیک فاقد گلوتن
(ندگان)پدیدآور
پیروانی, محبوبهصالحی فر, مانیاکریمیان خسروشاهی, نادر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: بیماران سلیاکی باید از مصرف محصولات دارای گلوتن اجتناب کنند. پس، برنامهریزی برای تولید فرآوردههای فاقدگلوتن و همچنین بهبود آنها، از اهمیت ویژهای برخوردار است. لوپین گیاهی از خانواده حبوبات است که به علت داشتن محتوای پروتئینی بالا، علاوه بر اینکه ارزش تغذیه ای محصول را افزایش می دهد تأثیرات مثبتی بر حفظ رطوبت، بهبود بافت، افزایش ماندگاری و آرومای محصول می شود. هدف: در این پژوهش تأثیر آرد لوپین به عنوان منبع غنی از پروتئین و فیبر رژیمی بر ویژگیهای کیک بدونگلوتن بررسی شد. روش کار: در این مطالعه، با استفاده از نرمافزار Design-Expert و طرحCombined D-optimal Design ، 20 فرمولاسیون تولید شد و اثر آرد لوپین در سطوح 5، 10 و 15 %، نشاسته ذرت در سطوح 85، 90 و 95 %، صمغهای گوار و کاراگینان هر کدام در سطوح 1، 5/1 و 2 % بر ویسکوزیته خمیر، بافت و ویژگیهای ارگانولپتیکی کیک بررسی شد. نتایج: نتایج سنجش ویسکوزیته نشان داد که آرد لوپین به علت فاقدگلوتن بودن، سبب کاهش ویسکوزیته و صمغهای گوار و کاراگینان با جذب آب، سبب افزایش ویسکوزیته شدند. بررسی آزمون بافت سنجی نشان داد که آرد لوپین و صمغهای گوار و کاراگینان باعث کاهش سختی بافت کیک شدند. نتایج ارزیابی های حسی نیز نشان داد که آرد لوپین و صمغ گوار سبب بهبود این ویژگیها شدند اما صمغ کاراگینان در بهبود این ویژگیها اثرگذار نبود. نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج بدست آمده، فرمولاسیون با 15 % آرد لوپین، 85 % نشاسته ذرت، 1 % گوار و 1 % کاراگینان، دارای ویسکوزیته ای مناسب و بافتی نرم تر و مورد قبول تر بود و بیشترین امتیاز پذیرش کلی گرفت و به عنوان فرمولاسیون بهینه انتخاب گردید.
کلید واژگان
آرد لوپینسلیاک
کیک بدون گلوتن
نشاسته ذرت
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانگروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
علوم و صنایع غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
شاپا
2008-515X2676-5691



