بررسی مهاجرت نرم کننده دی اتیل هگزیل آدیپات از بطری PET به محلول مدل آبلیمو به کمک روش میکرو استخراج مایع- مایع بهینه شده
(ندگان)پدیدآور
رحیمی, لادنقنبرزاده, بابکرحیمی, مونادهقان نیا, جلالابوالقاسمی فخری, لیلا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پلی اتیلن ترفتالات (PET) از جمله پلاستیکهایی میباشد که به صورت گسترده در بسته بندی مواد غذایی و به ویژه نوشیدنیها و روغنهای خوراکی کاربرد دارد. در این پژوهش، مهاجرت دی اتیل هگزیل آدیپات[1] (DEHA)، از نرم کنندههای رایج در PET، به محلول مدل آبلیمو بررسی میشود. طبق قوانین اتحادیه اروپا (EC) مقدار مجاز مهاجرت ویژه[2] (SML)، برای این ماده 18 (لیتر/میکروگرم) میباشد. در کار پژوهشی حاضر، یک روش جدید میکرو استخراج مایع – مایع به کمک هوا به منظور آنالیز DEHA ارائه گردید. در این روش، اثر برخی از پارامترهای مهم مانند نوع و حجم حلال استخراج کننده و مقدار نمک بهینه گردید. طبق قوانین EC می توان اسید استیک 3 درصد (وزنی/حجمی) را به عنوان محلول مدل غذایی آبلیمو انتخاب کرد. محلول مدل غذایی تهیه شده در دماهای 5، 25 و40 درجهی سانتیگراد به مدت سه ماه در بطریهای PET نگهداری شده و در بازههای زمانی 10، 30، 60 و 90 روز با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) مورد آنالیز قرار گرفتند و سپس ضریب انتشار مهاجرت این مواد، به داخل PET با استفاده از قانون فیک محاسبه شد. با افزایش دما و زمان نگهداری، مقدار مهاجرت این مواد افزایش یافت. بعد از 90 روز در دمای 40 درجهی سانتیگراد حداکثر مقدار مهاجرت به SML رسید ولی در دمای 5 و 25 درجهی سانتیگراد بعد از به تعادل رسیدن مهاجرت، حداکثر مقادیر اندازهگیری شده زیر SML بود. ضریب انتشار بدست آمده برای DEHA در دماهای 5، 25 و 40 درجهی سانتیگراد عبارت بودند از 109/0، 12/0 و 9-10×092/0 (ثانیه/سانتیمتر مربع). نگهداری آب لیمو در بطری PET بیش از 3 ماه در مناطق با آب و هوای گرم، میتواند موجب ایجاد ریسک از ناحیه مهاجرت DEHA گردد ولی در دماهای پایینتر، چندان مشکل زا نیست و بنابراین نگهداری بطری محتوی آبلیمو در یخچال میتواند تا حدودی این مشکل را حل کند. [1]. Diethylhexyl adipate [2]. Specific migration limit
کلید واژگان
مهاجرتپلی اتیلن ترفتالات
دی اتیل هگزیل آدیپات
محلول مدل آبلیمو
ضریب انتشار
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-04-211396-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزگروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد سبزوار
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
شاپا
2008-515X2676-5691



