حاملهای لیپیدی نانوساختار(NLC) حاوی ویتامینA پالمیتات؛ عوامل موثر بر اندازۀ ذرات، کارایی درونپوشانی و پایداری
(ندگان)پدیدآور
پزشکی, اکرمقنبرزاده, بابکهمیشه کار, حامدمقدم, محمدمحمدی, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
درونپوشانی ترکیبات غذا- دارو مانند ویتامین های محلول در چربی، توسط حاملهای لیپیدی نانوساختار(NLC)، روشی بالقوه مؤثر در افزایش پایداری آنها، در طی فرایند و نگهداری میتواند باشد. در این پژوهش، NLC حامل ویتامین A با استفاده از روش هوموژناسیون گرم تولید و فرمولاسیون بهینه این نانوحاملهای کلوئیدی با تغییر شرایط مختلف از جمله نوع فاز لیپیدی جامد (کامپریتول888ATO، ستیل پالمیتات، پیرسرول AT05)، نوع فاز روغنی حامل (میگلیول 812 و اکتیل اکتانیت)، نسبت لیپید جامد به روغن مایع و غلظت سورفکتانت مشخص شد. آزمونهای تعیین اندازۀ ذرات، کارایی درون پوشانی، بررسی ریزساختار نانوحامل و پایداری درونپوشانی نانوحاملها جهت تعیین خواص کاربردی نمونهها انجام گرفت. نوع لیپید جامد و نسبت لیپید جامد به مایع اثر چشمگیری در اندازة ذرات NLC داشتند و غلظت سورفاکتانت به جز در مقادیر بالا (8٪) تأثیر قابل ملاحظهای را نشان نداد. در حالیکه، افزایش غلظت سورفاکتانت موجب افزایش کارایی و پایداری درونپوشانی گردید. فرمولاسیون حاوی 6% (w/v) پلوکسامر 407 و نسبت 10:1 پیرسرول(فاز لیپیدی) به فاز روغنی اکتیل اکتانیت (حاوی 3% ویتامین A پالمیتات)، به عنوان فرمولاسیون بهینه با کمترین اندازه ذرات (78 نانومتر با ضریب پراکنش 602/0) و با کارایی درون پوشانی %5/98 تعیین شد.
کلید واژگان
حاملهای لیپیدی نانوساختاراندازه ذرات
ویتامینA پالمیتات
درونپوشانی
پایداری
نانوفناوری مواد غذایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترا، دانشگاه تبریزدانشیار، دانشگاه تبریز
دانشیار، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
استاد، دانشگاه تبریز
دانش آموخته، دانشگاه تبریز
شاپا
2476-47872476-4795




