اثر کافئین بر متابولیسم سوبسترا و زمان رسیدن به واماندگی در طول فعالیت و یک ساعت بعد از آن در دختران ورزشکار
(ندگان)پدیدآور
حقیقی, امیرحسینادیال باف مقدم, ریحانهحامدی نیا, محمد رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر مصرف کافئین بر متابولیسم سوبسترا و زمان رسیدن به واماندگی در طول فعالیت و یک ساعت بعد از آن در دختران ورزشکار بود. یازده دانشجوی دختر ورزشکار (سن 54/1±23 سال، وزن 99/5±09/56 کیلوگرم، توان هوازی 01/1±21/40 میلیلیتر بر هر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه) بهطور داوطلبانه انتخاب و بهصورت تصادفی در یک طرح متقاطع در سه حالت کنترل، دارونما (کپسول نشاسته) و کافئین (mg/kg 5) قرار گرفتند. پروتکل ورزشی شامل دویدن واماندهساز با شدت 70 درصد حداکثر ضربان قلب روی نوار گردان بود. اندازهگیری گازهای تنفسی نیم ساعت قبل از فعالیت در حالت خوابیده (پایه)، در طول فعالیت و یک ساعت بعد از فعالیت بهعنوان EPOC انجام گرفت. مقدار اکسیداسیون چربی، کربوهیدرات و هزینۀ انرژی از طریق کالریسنجی غیرمستقیم اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD در سطح معناداری 05/0P≤ تحلیل شدند. نتایج نشان داد با مصرف کافئین اکسیداسیون کربوهیدرات در طول فعالیت بهطور معناداری افزایش یافت (05/0 >P)، اما در اکسیداسیون چربی اثر معناداری مشاهده نشد (05/0 P)، اما در اکسیداسیون چربی اثر معناداری مشاهده نشد (05/0 P). در مجموع میتوان گفت دختران ورزشکار برای بهبود زمان رسیدن به واماندگی میتوانند از مصرف مکمل کافئین به مقدار 5 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در زمان یک ساعت قبل از فعالیت ورزشی سود ببرند.
کلید واژگان
اکسیژن مصرفی اضافی پس از تمرینزمان رسیدن به واماندگی
کافئین
متابولیسم سوبسترا
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-04-211394-02-01
ناشر
دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایرانکارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
استاد گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
شاپا
200893252676-4148




