بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز با استفاده از مدلهای رگرسیون چند متغیره، شبکه عصبی مصنوعی و نروفازی در میوه سیب تیمار شده با عصاره گیاهی و عامل بیماری Penicillium expansum
(ندگان)پدیدآور
غلام نژاد, جلالتقی زاده, روح اللهناصری نسب, فاطمهنوع مدرک
Textبیماریشناسی گیاهی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از عصارههای گیاهی به عنوان یک جایگزین مناسب به جای مصرف سموم در رابطه با بیماریهای بعد از برداشت و به خصوص بیماری کپک آبی مطرح بوده است. اندازهگیری فعالیت آنزیمهای درگیر در فعالیتهای دفاعی گیاهی روشی کارآمد و در عین حال هزینه بر در ارزیابی سطح بیماری میباشد. در این تحقیق ابتدا فعالیت آنزیم پراکسیداز در هشت روز متوالی در میوه سیب که تحت تیمارهای مختلف عصاره اسطوخودوس (Lavandula officinalis) و قارچ بیمارگر Penicillium expansum قرار گرفته بود بررسی شد. سپس بر اساس اطلاعاتی که از این آزمون به دست آمد با استفاده از مدلهای رگرسیون چند متغیره خطی، شبکه عصبی مصنوعی و مدل نروفازی فعالیت آنزیم پراکسیداز در میوه سیب پیشبینی شد. نتایج نشان داد در روز پنجم بیشترین میزان فعالیت آنزیم همانند روزهای قبل در سیبهای آلوده تیمار شده با عصاره مشاهده شد و این افزیش نسب به تیمارهای دیگر معنی دار بود و بیشترین فعالیت آنزیم در همه تیمارها به غیر از شاهد سالم در این روز مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که مدل نروفازی کارایی بالاتری را جهت پیشبینی فعالیت آنزیم پراکسیداز نسبت به سایر مدلها دارد. لذا در تحقیقات آینده پیشنهاد میشود از مدل نامبرده جهت پیشبینی رفتار آنزیمها استفاده شود، همچنین کاربرد چنین روشهایی هزینه و زمان آزمایش را کاهش میدهد.
کلید واژگان
آنزیم پراکسیدازچند متغیره
رگرسیون شبکه عصبی
نروفازی
Penicillium expansum
مقاومت گیاهان به بیماریهای گیاهی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار, دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، یزد، ایراناستادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، یزد، ایران
کارمند وزارت جهاد کشاورزی استان البرز؛ دانشآموختهی دکتری بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران




