مقایسه اثربخشی تصویرسازی ذهنی دستوری با بازپردازش و کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر بیخوابی و افکار خودآیند منفی زنان مبتلا به سرطان
(ندگان)پدیدآور
صادقی, الههقربان شیرودی, شهرهترخان, مرتضیکیهانیان, شهربانونوع مدرک
Textعلمی- پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: این پژوهش به منظور مقایسه اثربخشی تصویرسازی ذهنی دستوری با بازپردازش(IRRT) و کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی (MBSR) بر بیخوابی و افکار خودآیند منفی زنان مبتلا به سرطان انجام شده است. روش: روش تحقیق این پژوهش نیمهآزمایشی و با طرح پیشآزمون –پسآزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از پرسشنامههای افکار خودآیند منفی کندال و هولون و شدت بیخوابی مورین 42 نفر از زنان مبتلا به سرطان که از بیخوابی و افکار خودآیند منفی در رنج بودند، بطور تصادفی ساده انتخاب و بطور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 14 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی اول 7 جلسه (هفتهای یک بار) فنونIRRT را بر اساس بسته آموزشی اسموکر دریافت کرد. گروه آزمایشی دوم 8 جلسه (هفتهای یک بار) فنون MBSR را بر اساس بسته آموزشی کابات-زین دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی در این زمینه دریافت نکرد. پس از اجرای IRRT و MBSR ، مجدداً افکار خودآیند منفی و بیخوابی اعضای هر سه گروه مورد اندازهگیری قرار گرفت. یافته ها: از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) برای تحلیل دادهها استفاده شد. F محاسبه شده برای متغیرهای افکار خودآیند منفی و بیخوابی در هر سه گروه تفاوت معنادار را نشان داد. همچنین IRRT در کاهش افکار خودآیند منفی مؤثرتر از MBSR بوده است. اما در مورد بیخوابی بین دو روش درمانی تفاوت معناداری یافت نشد. نتیجه گیری: بطور کلی این پژوهش حاکی از این است، روش IRRT و MBSR را میتوان مداخلهای مؤثر در کاهش افکار خودآیند منفی و بیخوابی زنان مبتلا به سرطان به حساب آورد.
کلید واژگان
افکار خودآیند منفیبیخوابی
تصویرسازی ذهنی دستوری با بازپردازش
سرطان
کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی
جنبه های روانشناختی در سلامت و بیماریها
شماره نشریه
26تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه پیام نورسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترا،گروه روان شناسی عمومی،واحد تنکابن،دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن، ایران.دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن.
دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
دانشیار گروه انکولوژی و هماتولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، مازندران، ایران
شاپا
2322-12832538-5585