تاثیر محلول پاشی عناصر غذایی آهن و روی بر ترکیبات فرار گیاه دارویی بادرنجبویه(Melissa officinalis L.)
(ندگان)پدیدآور
دولتشاه, مظفرحسنی مقدم, اسفندیارشعبان, مهدییاراحمدی, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق جهت شناسایی و اندازهگیری میزان ترکیبات تشکیلدهنده اسانس و بررسی تاثیر سطوح مختلف عناصر غذایی آهن و روی بر میزان اسانس و درصد ترکیبات اسانس گیاه بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی خرم آباد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش یه صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در ای مطالعه فاکتور Aکود سولفات آهن (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود)، و فاکتور B کود سولفات (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که 28 ترکیب در روغن اسانس بادرنجبویه وجود دارد. این ترکیبات شامل ژرانیال (65/66)، ترانس کاریوفیلن (41/8)، کاریوفیلن اکسید (99/4)، وربنول (17/2)، سیترونلول (6/1)، آلفا مورولول (52/1)، ژرماکرین د (38/1) و آلفا کادینول (33/1) با 05/88 درصدکه ترکیبات اصلی اسانس این گیاه را نشان می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، ترکیب ژرانیال 65/66 درصد از کل ترکیبات اسانس را به خود اختصاص داد که بطور قابل ملاحظهای نسبت به سایر ترکیبات بیشتر میباشد ولی ترکیب سیترونلول فقط 6/1 درصد از مواد فرار پیکره رویشی گیاه دارویی بادرنجبویه را تشکیل داد. همچنین نتایج نشان داد اثر تیمار محلولپاشی سولفات آهن بر صفات درصد اسانس و درصد کاریوفیلن اکسید معنیدار شد و اثر تیمار محلولپاشی سولفات روی فقط بر درصد کاریوفیلن اکسید معنیدار شد. میزان اسانس بین 22/0 تا 61/0درصد در فاکتورهای م
کلید واژگان
اسانسژرانیال
سیترونلول
کروماتوگرافی
شماره نشریه
42تاریخ نشر
2020-09-221399-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجانسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات کشاورزی لرستانمسئول استانی واحد و عضو هیات علمی موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال واحد لرستان
سازمان تحقیقات کشاورزی
مرکز تحقیقات کشاورزی لرستان




