بررسی تاثیر استفاده از لجن فرآوری شده بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی محصول ذرت علوفه ای
(ندگان)پدیدآور
تفضلی, سید محمدفرید حسینی, علیرضاعلیزاده, امیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کودهای شیمیایی از جمله منابعی هستند که به سرعت میتوانند عناصر غذایی را در اختیار گیاه قرار دهند ولی مصرف زیاد و مداوم آنها خطرات محیط زیستی مثل آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی و غنی شدن آبها را به دنبال دارد. لذا بهتر است بخشی از کودهای شیمیایی با کودهای آلی جایگزین شود. با توجه به کمبود مواد آلی در اغلب خاکهای ایران، مصرف انواع مواد آلی از قبیل کود دامی و لجن فاضلاب شهری در خاک ضروری بنظر میرسد. به منظور شناخت تأثیر استفاده از لجن فرآوری شده بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی محصول ذرت علوفهای، آزمایشی طی بهار و زمستان و در دو فصل زراعی در سالهای 96-1395 در مزرعهای واقع در شرق شهر مشهد در تصفیه خانه اولنگ-التیمور انجام شده است. در این پژوهش دو تیمار آبیاری با آب معمولی (A) و پساب (B) با اعمال کودهای شیمیایی (S)، حیوانی (D) و لجن فرآوری شده (L) در سه تکرار انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان دهده است که در فصل اول و دوم زراعی تاثیر استفاده از کودها بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، قطر بلال ذرت،کلروفیل a، b، t، سطح برگ و درصد رطوبت ذرت بین تیمارهای استفاده از آب و پساب تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده شده است و بر درصد برگریزی گیاه ذرت نیز بین تیمارها تفاوت بسیار معنی داری در سطح 1 درصد مشاهده شده است. در این میان بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، قطر بلال و کلروفیل برگ بین تیمارهای AS و AD تفاوت معنی داری مشاهده نشده است، بر درصد برگریزی نیز بین تیمارهای BL و BD تفاوت معنی داری مشاهده نشده است و بیشترین درصد برگریزی را شامل شدهاند.
کلید واژگان
ذرتپساب
کود
لجن
کلروفیل
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
شرکت آب و فاضلاب مشهد/ مدیر دفتر تجهیز منابع مالی و توسعه مشارکتگروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-79422676-6884




