اثر کم آبیاری و رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا (Glycine max L.) در استان هرات-افغانستان
(ندگان)پدیدآور
صابری, حبیب اللهنبوی کلات, سید محسنصدرآبای حقیقی, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور مطالعه اثر کم آبیاری و رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا آزمایشی مزرعهای در مرکز تحقیقات کشاورزی اردوخان استان هرات افغانستان (طول جغرافیایی "49 '11 °62 و عرض جغرافیایی "35 '20 °34) در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. کم آبیاری در سه سطح شامل (70 (بدون تنش)، 90 (تنش ملایم) و 110 (تنش شدید) میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A) به عنوان عامل اصلی و رقم در چهار سطح شامل (گلوی، استاین، هانگ و ال دی04) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کم آبیاری تاثیر معنیداری بر تعداد غلاف در گیاه، تعداد دانه در غلاف، وزن 100 دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشت. اثر رقم بر تمام صفات و اثر متقابل دو عامل تنها بر وزن 100 دانه معنیدار بود. نتایج نشان داد که کم آبیاری در 110 میلیمتر تبخیر (تنش شدید) سبب کاهش معنیدار صفات شد. کمترین تعداد غلاف در گیاه (8/109 غلاف)، تعداد دانه در غلاف (4/2 دانه)، وزن 100 دانه (27/15 گرم)، عملکرد بیولوژیک (7363 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (2899 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (5/35%) در 110 میلیمتر تبخیر به دست آمد. میانگین صفات در 70 (بدون تنش) و 90 میلیمتر تبخیر (تنش ملایم) فاقد تفاوت معنیدار بود. رقم ال دی04 به دلیل داشتن حد مطلوبی از اجزای عملکرد، دارای بیشترین عملکرد دانه (3793 کیلوگرم در هکتار) بود. ضرایب همبستگی ساده صفات نشان داد که عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنیدار با عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در گیاه، ارتفاع گیاه و تعداد دانه در غلاف بود. بر اساس این نتایج، کم آبیاری تا سطح 90 میلیمتر تبخیر میتواند مورد توجه قرار گیرد.
کلید واژگان
تنش شدیدتنش ملایم
عملکرد بیولوژیک
عملکرد دانه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
گروه علوم کشاورزی. دانشکده کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد. مشهد. ایرانگروه اگرو تکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد ایران
گروه آگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد ایران
شاپا
2008-79422676-6884




