ارزیابی پایداری تولید محصولات باغی با استفادهی تلفیقی از مفاهیم آب مجازیو ارزش اقتصادی آب
(ندگان)پدیدآور
کاراندیش, فاطمهسالاری, سمیرادرزی نفتچالی, عبدالهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
علیرغم افزایش جمعیت کشور و لزوم تولید بیشتر میوها برای تامین سرانه میوه مصرفی، عدم تطابق الگوی کشت با منابع آب موجود در هر منطقه بهویژه در مناطق کم آب کشور، باعث کاهش تولید این محصولات در سالهای اخیر شده است. در این پژوهش، به اولویتبندی کشت محصولات باغی در استان سیستان و بلوچستان بر اساس مفهوم آب مجازی پرداخته شد. محاسبات لازم با استفاده از دادههای یک دوره 12 ساله (1379 تا 1390) سطح زیر کشت و عملکرد 32 محصول باغی، اطلاعات آبیاری و هواشناسی شهرستانهای مختلف این استان انجام شد. 81 درصد سطح زیر کشت محصولات باغی این استان به میوههای گرمسیری، نیمهگرمسیری و خشک اختصاص داشت. میوههای خشک با مصرف حدود 30 درصد از کل آب تخصیصی به بخش باغی، تنها یک درصد از میوه استان را تولید میکنند. جایگزینی این گروه از محصولات با میوههای دانهریزدر دو شهرستان خاش و زاهدان، ضمن کاهش آب مصرفی به میزان 2/10 هزار مترمکعب، درآمد باغداری را حدود 2810 دلار در هکتار افزایش خواهد داد. میوههای دانهریز دارای اولویت اول برای کشت در استان میباشند و میوههای گرمسیری، نیمهگرمسیری، دانهدار، هستهدار و خشک در ردههای بعدی قرار میگیرند. حذف میوههای خشک از الگوی کشت میتواند سبب صرفهجویی حدود 46/36 میلیون مترمکعب آب در سال در استان سیستان و بلوچستان شود. بر اساس نتایج این پژوهش، حتی با حفظ الگوی کشت موجود، اولویتبندی مکانی کشت محصولات باغی بر اساس شاخصهای منتخب میتواند تا حد زیادی باعث صرفهجویی در مصرف آب توسط باغداران و افزایش درآمد حاصل از واحد آب مصرفی شود.
کلید واژگان
آب مجازی آبیاقلیم خشک
تراز آب مجازی
خودکفایی تولید
میوهها
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
استادیارگروه مهندسی آب، دانشگاه زابلدانشآموختهی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب دانشگاه زابل
استادیارگروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
2008-79422676-6884




