مدلسازی واکنش گیاه برنج رقم هاشمی به تغییرات شوری آب آبیاری در طول دوره رشد
(ندگان)پدیدآور
ابراهیمی راد, حسنبابازاده, حسینرضائی, مجتبیامیری, ابراهیمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
افزایش جمعیت و کاهش منابع آب منجر به کاهش روز افزون ذخایر آب و نهایتاً کاهش سهم بخش کشاورزی شده است لذا محققین در شرایط کنونی ناگزیر به یافتن راهحلهای نو برای استفاده از آب با کیفیت پایین در کشاورزی شدهاند. این پژوهش بهمنظور بررسی امکان کاربرد آب شور در کشت برنج هاشمی، تخمین عملکرد برنج با استفاده از تابع تولید و یافتن بهترین زمان کاربرد این آبها، در سال 1389 در موسسه تحقیقات برنج به اجرا درآمد. طرح بهصورت کشت گلدانی زیر سایهبان متحرک با آرایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بهصورت 4 سطح شوری آب آبیاری 2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر و مراحل مختلف رشد نظیر پنجهزنی، تشکیل خوشه، ظهور خوشه و رسیدگی بهکاربرده شد. شوریها با استفاده از سولفات کلسیم (CaSO4 ) و سنگ نمک معدنی خالص با نسبت (2:1) تهیه شد. نتایج نشان داد که تأثیر سطوح مختلف شوری و همچنین مراحل مختلف رشد بر عملکرد دانه در سطح یک درصد معنیدار بود. سطوح شوری اعمالشده منجر به کاهش عملکرد، به ترتیب 21، 25، 37 و 47 درصد شد. مرحله تشکیل خوشه و دوره پنجهزنی با عملکرد معادل 92/1 و 41/2 تن در هکتار حساسترین مرحله به شوری بودند. بین میزان عملکرد و صفات وزن خوشه، وزن هزار دانه و طول خوشه همبستگی مثبت ولی با صفت درصد پوکی همبستگی منفی وجود داشت. بر اساس نتایج به نظر میرسد با استفاده از صفات وزن خوشه، درصد پوکی و تعداد پنجه میتوان معادله عملکرد برنج را تحت شرایط شوری در دورههای مختلف رشد پیشبینی نمود.
کلید واژگان
برنجتابع تولید
شوری
عملکرد
مراحل رشد
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-06-211395-04-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات ، تهران، ایراندانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
موسسه تحقیقات برنج کشور. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه آزاد، لاهیجان، ایران
شاپا
2008-79422676-6884




