بررسی تأثیر روشهای پوستگیری و ژنوتیپ بر شاخصهای شیمیایی و ارگانولپتیکی گردو و تغییر میزان آفلاتوکسین آن
(ندگان)پدیدآور
سلاجقه, فرشتهآزادشهرکی, فرزادمظفری, محمدرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پوستگیری یکی از مهمترین مراحل فراوری گردوست و تأثیر قابل توجهی بر خصوصیات کیفی، شیمیایی و میکروبی گردو دارد و بهینهسازی آن باعث بهبود کیفیت محصول نهایی میشود. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر ژنوتیپ و روش پوستگیری بر این خصوصیات است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در آزمایشگاه صنایع غذایی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان اجرا شد. در این آزمایش، خواص شیمیایی (فساد چربی و درصد رطوبت)، خواص حسی (رنگ، طعم، مزه و قابلیت پذیرش کلی)، و میزان آفلاتوکسین هفت زئوتیپ گردو (20، 21، 77، 88، 95، 211، و 264) و مغز آن در دو روش پوستگیری (صنعتی و سنتی) بررسی شد. دادههای آزمایش در قالب طرح مذکور مورد تجزیه آماری واقع شده و بر اساس آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد مقایسه شدند. نتایج این بررسی نشان میدهد که کمترین فساد چربی در نمونههای گردو مربوط به ژنوتیپهای 95 و 264 و در نمونههای مغز مربوط به ژنوتیپ 264 است. درصد رطوبت تمامی نمونهها در محدوده مجاز شناخته شد و در هر دو روش پوستگیری ژنوتیپ 21 (در هر دو نمونه) کمترین فساد چربی را داشته است. آفلاتوکسین در ژنوتیپهای 77، 88 و 264 دارای پوست سخت دیده نشد. در نمونههای گردو ژنوتیپهای 21 و 88 و در نمونههای مغز آن ژنوتیپهای 264، 21، و 88 از نظر طعم، مزه، و رنگ نسبت به بقیه برتر بودند. روش پوستگیری در نمونههای گردو و مغز آن تأثیر معنیداری بر خواص حسی (طعم، مزه ، و رنگ) ندارد. اثر متقابل تیمارهای آزمایشی نشان میدهد که در نمونههای گردو و مغز، پوستگیری صنعتی به همراه ژنوتیپ 21 از سایر تیمارها بهتر است. به نظر میرسد از نظر خواص شیمیایی و خواص حسی، ژنوتیپ 21 جهت توصیه برای کشت مناسب است و نیز به دلیل آنکه در روش پوستگیری صنعتی آفلاتوکسین مشاهده نشد، این روش میتواند برای فرآوری آن مناسب باشد.
کلید واژگان
آفلاتوکسینخواص حسی
فرآوری
فساد چربی
گردو
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2012-11-211391-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیAgricultural Engineering Research Institute
سازمان پدید آورنده
کارشناس بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانعضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان
عضو هیات علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان
شاپا
2476-40002476-4019




