بررسی اثر استفاده از شیرینکننده آسهسولفام K بر ماندگاری و پایداری حرارتی آسپارتام در نوشابه رژیمی نوع کولا
(ندگان)پدیدآور
خزایی, نعیمهجوکی, محمدالهامیراد, امیرحسینتوکلیپور, حمیدمحمدزاده, سعیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این بررسی تأثیر استفاده از شیرینکنندۀ آسهسولفام K بر ماندگاری آسپارتام در نوشابۀ رژیمی نوع کولا ارزیابی شده است. از آنجا که آسهسولفام K پایداری مطلوبی در دماهای بالا دارد، در این بررسی اثر استفاده از مخلوط دو شیرینکننده بر پایداری حرارتی آسپارتام در نوشابه رژیمی نوع کولا نیز بررسی شد. به این منظور نوشابۀ کولای حاوی دو شیرینکننده با نسبت وزنی 1:1 فرموله شد و پس از آزمونهای کنترل کیفی به همراه نوشابۀ حاوی آسپارتام به تنهایی، به عنوان شاهد، به مدت 6 ماه در سه دمای یخچال (4 درجه سلسیوس)، محیط (25 درجه سلسیوس)، و آون (40 درجه سلسیوس) قرار داده شدند. غلظت آسپارتام باقی مانده در نوشابه، هر 15 روز یک بار با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی یونی با کارایی بالا اندازهگیری شد. نتایج آماری به دست آمده ماندگاری بهتر آسپارتام را در نوشابههای رژیمی حاوی آسهسولفام K نشان داد. معادلات سینتیکی برای واکنش تجزیه آسپارتام از نوع معادلات مرتبۀ اول نوشته شد و نتایج زمان نیمهعمر آسپارتام با استفاده از معادلات سینتیکی، ماندگاری بهتر آن را در نوشابههای حاوی آسهسولفام Kتأیید کرد. انرژی اکتیواسیون واکنش تجزیۀ آسپارتام از طریق نوشتن معادلات آرنیوس محاسبه شد؛ مقدار این انرژی در نوشابۀ فاقد آسهسولفام K بیشتر بود که به نوبۀ خود تأثیر شدیدتر دما بر واکنش تجزیه آسپارتام و افزایش پایداری حرارتی آسپارتام را در مخلوط با آسهسولفام K نشان میدهد.
کلید واژگان
آسپارتامآسهسولفام K
پایداری حرارتی
کروماتوگرافی یونی با کارایی بالا
نوشابۀ کولا
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیAgricultural Engineering Research Institute
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدسکارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
کارشناس
کارشناس
شاپا
2476-40002476-4019




