انتقال قیمت در بازار گوشت مرغ ایران: بهکارگیری مدل مارکوف سوئیچینگ خودرگرسیو (MSAR)
(ندگان)پدیدآور
پیش بهار, اسماعیلفردوسی, رویااسد الله پور, فرشتهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مطالعه حاضر به بررسی چگونگی انتقال قیمت گوشت مرغ در ایران میپردازد. برای این منظور از آمار هفتگی قیمت مرغ در کشتارگاه و قیمت جوجه یکروزه و قیمت کنجاله سویا در سالهای 1391-1386 استفاده شده است. با توجه به اینکه سریهای زمانی متغیرهای مورد مطالعه غیرخطی هستند، نمیتوان از مدلهای خطی برای آزمون انتقال قیمت استفاده کرد. بنابراین باید از مدلهای غیرخطی نظیر مدلهای آستانهای یا مدل مارکوف سوئیچینگ بهره جست. که به دلیل انعطافپذیری مدل مارکوف سوئیچینگ و اینکه انتقال رژیمها به صورت احتمالی و برونزا تعیین میگردد، در این پژوهش مدل مارکوف سوئیچینگ به کار گرفته شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل انتخابی (MSMAH(3)-AR(2)) با سه رژیم (کاهش قیمت، کاهش ملایم قیمت و افزایش قیمت) و دو وقفه نشان میدهند که تمامی متغیرها معنیدار میباشند. انتقال قیمت نامتقارن بوده و افزایش قیمت نهادههای تولیدی گوشت مرغ نسبت به کاهش قیمت نهادهها سریعتر به قیمت گوشت مرغ منتقل میشود. به احتمال 46 درصد شرایط کاهش قیمت بر گوشت مرغ حاکم خواهد بود، به احتمال 71 درصد قیمت گوشت مرغ افزایش مییابد. رژیم غالب اقتصادی رژیم کاهش ملایم قیمت است و از این رو به احتمال 90 درصد قیمت گوشت مرغ به طور ملایم در حال کاهش خواهد بود. با توجه به یافتهها پیشنهاد میگردد که سیاستگذاران بخش طیور عدم تقارن در انتقال قیمت در این بخش را در سیاستگذاریهای خود مد نظر قرار دهند.
کلید واژگان
انتقال قیمتایران
گوشت مرغ
مارکوف سویچینگ اتورگرسیو (MSAR)
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-03-211398-01-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایراندانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبزیز، تبریز، ایران
دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
شاپا
2008-48382423-785X




