مقایسة مدل ریاضی گمپرتز و شبکة عصبی مصنوعی جهت تخمین فراسنجههای رشد جوجههای گوشتی دریافتکنندة عصارة کنگرفرنگی از طریق آب آشامیدنی
(ندگان)پدیدآور
میردریکوندی, مریممسعودی, عباسآذرفر, آرشکیانی, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش به منظور تعیین اثر مصرف سطوح مختلف عصارة کنگرفرنگی از طریق آب آشامیدنی بر فراسنجههای رشد جوجههای گوشتی برآوردشده توسط مدل ریاضی گمپرتز و مقایسة توان پیشبینی آن با شبکة عصبی مصنوعی انجام گرفت. به این منظور از 250 قطعه جوجة گوشتی سویة رأس 308 استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (آب فاقد عصارة کنگرفرنگی) و تیمارهای حاوی 100، 200، 300 و 500 میلیگرم عصارة کنگرفرنگی در هر لیتر آب آشامیدنی بود. در روزهای 1، 2، 7، 14، 21، 24، 27، 30، 33، 35 و 42 پرورش، جوجهها بعد از 3 ساعت گرسنگی وزنکشی شدند. بیشترین وزن زندة بلوغ به گروه شاهد مربوط بود و کمترین آن در جوجههایی مشاهده شد که آب آشامیدنی آنها حاوی 200 میلیگرم عصارة کنگرفرنگی (آرتیشو) در هر لیتر بود. ضریب رشد نسبی در جوجههای دریافتکنندة 200 میلیگرم عصارة آرتیشو بهطور معناداری بیشتر از جوجههای گروه شاهد و جوجههای دریافتکنندة 300 میلیگرم عصارة آرتیشو بود (05/0>P). نتایج مقایسة شاخصهای توان پیشبینی مدلها نشان داد که مدل شبکة عصبی مصنوعی با داشتن ضریب تبیین 9998/0 در مقایسه با ضریب تبیین 9977/0 مدل غیرخطی گمپرتز، برآورد نزدیکتری از وزن جوجههای گوشتی در پایان دورة پرورش داشت. شبکة عصبی مصنوعی با داشتن میانگین مربعات خطا، میانگین انحراف مطلق، میانگین درصد خطای مطلق و اریبی کمتر در مقایسه با مدل غیرخطی گمپرتز، برآورد بهتری از وزن جوجههای گوشتی در 42 روزگی ارائه کرد.
کلید واژگان
جوجة گوشتیشبکة عصبی مصنوعی
عصارة کنگرفرنگی
مدل گمپرتز
منحنی رشد
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشآموختة کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه لرستاندانشجوی دکتری تغذیة دام، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه لرستان
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه لرستان
استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه لرستان
شاپا
2008-47732423-7949




