بررسی اثر رقم، منطقه کشت و مکمل آنزیمی بر انرژی قابل سوختوساز تریتیکاله
(ندگان)پدیدآور
زرقی, حمیدگلیان, ابوالقاسمکرمانشاهی, حسنعاقل, حسننوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
سه آزمایش به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و بررسی اثر رقم و منطقه کشت بر انرژی قابل سوختوساز ظاهری و حقیقی تریتیکاله و اثر دو نوع مکمل آنزیمی بر انرژی قابل سوختوساز ظاهری آن آزمایش انجام شد. در آزمایش اوّل ترکیب شیمیایی و مقدار انرژی قابل سوختوساز حقیقی تصحیح شده برای ازت تریتیکاله با استفاده از خروسهای بالغ به روش تغذیه اجباری سیبالد تعیین شد. در آزمایش دوم و سوم مقادیر انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیح شده برای ازت تریتیکاله با و بدون افزودن مکمل آنزیمی زایلاناز-بتاگلوکاناز و یا فیتاز به روش جمعآوری کل مدفوع با استفاده از جوجههای گوشتی نر در سن 23-20 روزگی تعیین شد. ترکیب شیمیایی تریتیکاله شامل؛ چربی خام، پروتیین خام، فیبر خام، خاکستر، عصاره عاری از ازت و انرژی خام به ترتیب 29/0±65/1، 37/1±00/14، 49/0±92/4، 32/0±77/1، 62/1±60/77% و 95±4180 کیلوکالری در کیلوگرم به دست آمد. بیشترین تنوع مواد مغذی تریتیکاله در میزان پروتیین خام (2/12 تا 0/17%) و عصاره عاری از ازت (7/74 تا 8/79%) بود. میانگین انرژی قابل سوختوساز حقیقی تصحیح شده برای ازت تریتیکاله با استفاده از خروسهای بالغ 112±3380 و میانگین انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیح شده برای ازت تریتیکاله با استفاده از جوجههای گوشتی 82±3244 کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. نمونههای تریتیکاله جمعآوری شده از مناطق مختلف از لحاظ میزان انرژی قابل سوختوساز ظاهری و حقیقی تصحیح شده برای ازت اختلاف معنیدار داشتند. افزودن مکمل آنزیمی زایلاناز-بتاگلوکاناز و یا فیتاز مقدار انرژی قابل سوختوساز ظاهری تریتیکاله را به طور معنیدار و به ترتیب به میزان 155 و 86 کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک افزایش داد.
کلید واژگان
انرژی قابل سوختوساز حقیقیانرژی قابل سوختوساز ظاهری
آنزیم
تریتیکاله
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2011-02-201389-12-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهداعضاء هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
اعضاء هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
اعضاء هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-47732423-7949




