تاثیر عصاره گل گاو زبان بر تخمیرشکمبهای، جمعیت پروتوزوآیی و کاهش تولید گاز متان به روش برونتنی
(ندگان)پدیدآور
نوریان سرور, ابراهیمروزبهان, یوسفنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در این مطالعه تاثیر سطوح متفاوت عصاره گل گاو زبان ( 3 ، 30 ، 300 و 3000 میکرولیتر) با استفاده از 200 میلیگرم جیره پایه بر خصوصیات تخمیر شکمبه و تولید گاز متان به روش برونتنی بررسی شد. فراسنجههای مورد مطالعه عبارتند از: گاز کل تولیدی و متان تولیدی، نیتروژن آمونیاکی، تجزیهپذیری آزمایشگاهی ماد? آلی، شاخص راندمان سنتز پروتئین میکروبی (PF) (میلیگرم ماد? آلی تجزیه شده بخش بر میلیلیتر گاز تولیدی) و غلظت اسیدهای چرب فرار. جمعیت پروتوزوآیی کل و سه زیر خانواده Entodiniinae ، Ophryscolecinae، Diplodiniinae و یک خانواده Isotrichdae و رابطه آنها با گاز متان نیز بررسی گردید. با افزایش مقدار عصاره گیاه دارویی در محیط تخمیر، گاز تولیدی از بخش نامحلول نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (01/0>P). افزودن عصارة گل گاو زبان در دو سطح 300 و 3000 میکرولیتر سبب افزایش (01/0>P) گاز تولیدی در زمانهای24 و 54 ساعت شد. عصاره افزودنی بدون اینکه سبب تغییر در تجزیهپذیری ماد? آلی شود، گاز متان تولیدی در هر چهار سطح عصاره را کاهش داد (05/0>P)، به طوریکه بیشترین کاهش متعلق به سطوح 3 و30 و300 میکرولیتر و به ترتیب با 54، 41 و 43 درصد کاهش بود. عصار? گل گاو زبان غلظت نیتروژن آمونیاکی را کاهش داده است (01/0>P) و از سوی دیگر شاخص PF در تمامی سطوح عصاره کاربردی بهبود یافت (01/0>P). عصاره گل گاو زبان اسیدهای چرب فرار کل، اسید استیک را کاهش (05/0>P) و اسید پروپیونیک را افزایش داد(05/0>P). همچنین، گل گاو زبان دارای فعالیت ضد پروتوزوآیی بوده و سبب کاهش جمعیت پروتوزوآیی کل، زیر خانواده Diplodiniinae، Ophryscolecinae و خانواده Isotrichdae شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که گل گاو زبان توانایی بهبود تخمیر شکمبهای در شرایط برون تنی را دارد.
کلید واژگان
تخمیر شکمبهعصارۀ گل گاو زبان
گوسفند.
متان
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2012-08-221391-06-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتر تربیت مدرسدانشیار تربیت مدرس
شاپا
2008-47732423-7949




