تأثیر جایگزینی بخشی از یونجه با تفالۀ چغندر، کاه بدون فرآوری و فراوریشده بر عملکرد گاوهای شیری پرتولید
(ندگان)پدیدآور
حاج محمودی, محمد مهدیقاسمی, ابراهیمخوروش, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش، تأثیر جایگزینی بخشی از یونجۀ جیرۀ غذایی با پسماندهای جانبی پر الیاف (تفاله و کاه) بر عملکرد گاوهای شیرده پرتولید بررسی شد. شمار هشت رأس ﮔﺎو هلشتاین پرتولید (5/2±54 کیلوگرم شیر) در قالب ﻃﺮح ﻣﺮﺑﻊ ﻻﺗﯿﻦ 4×4 به چهار جیرۀ آزمایشی اختصاص یافتند. جیرههای آزمایشی حاوی میزان ثابتی ذرت سیلویی (سیلاژ) (2/19%) با نسبت متفاوتی از 1) 2/19% یونجه، 2) 8/3% یونجه، 8/5% کاه گندم و 8/5% تفالۀ چغندر (کاه-تفاله)، 3) 8/3% یونجه و 5/8% کاه (کاه) و 4) 8/3% یونجه و 2/10% کاه فراوریشده بودند. سطح انرژی، پروتئین و الیاف (peNDF) در همۀ جیرهها یکسان بود، ولی الیاف هضمنشده (uNDF) در جیرههای حاوی تفاله-کاه و کاه فراوریشده کمتر بود. نتایج نشان داد، جایگزینی یونجه با کاه-تفاله یا کاه فراوریشده منجر به افزایش گوارشپذیری شد (01/0>P). همچنین، خوراک مصرفی در گاوهای تغذیهشده با منبعهای الیافی جایگزین بیشتر از گاوهای تغذیهشده با جیرۀ شاهد بود (01/0>P). تولید شیر و ترکیبهای شیر تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. از همین رو، کارایی تولید شیر خام با تغذیۀ جیرۀ شاهد تمایل (08/0=P) به افزایش داشت. کارایی تولید شیر تصحیحشده برای چربی بین تیمارهای آزمایشی اختلافی نداشت. تغذیه با منبعهای الیافی مختلف تأثیری بر pHشکمبه، اسیدهای چرب فرّار و رفتار جویدن نداشت، اما نسبت استات:پروپیونات (06/0=P) را افزایش داد. جایگزینی بخشی از یونجه با کاه با/بدون تفاله منجر به افزایش گوارشپذیری و خوراک مصرفی شد ولی کارایی شیر خام تولیدی تمایل به کاهش داشت.
کلید واژگان
الیافهای هضمنشدهتفالۀ چغندر
کاه گندم
کنسانتره به علوفه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهاناستادیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان
شاپا
2008-47732423-7949




