تأثیر سیالسازی بر زمان خشک کردن و پارامترهای کیفی روغن کلزا
(ندگان)پدیدآور
گازر, حمیدرضاحسین خواه, رامیننوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به اهمیت کلزا به عنوان یکی از محصولات مهم دانههای روغنی در جهان، کشت وتوسعه این محصول در کشور و تولید روغن خوراکی از آن در سالهای اخیر شدیداً مورد توجه بخش کشاورزی و سایر بخشهای ذیربط میباشد. در برخی نقاط شمالی کشور بالاخص استانهای گلستان و مازندران، بالا بودن رطوبت هوا در هنگام برداشت و انبار مانی نسبت به مناطق دیگر تولید کلزا، باعث بروز فساد و کپک زدگی در مدت انبارمانی این محصول میشود. لذا تقلیل رطوبت محصول به حدود مجاز برای نگهداری طولانی، از موارد بسیار مهم و مطلوب بخصوص در مناطق دارای رطوبت نسبی بالا میباشد و کاربرد روشهای جدید و کارا که با حفظ خواص کیفی به وسیله آنها بتوان زمان خشک کردن را کم نمود، همواره در تولید و فراوری این محصول در مناطق مرطوب مدنظر میباشد. در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه خشککنآزمایشگاهی نوع بستر سیال، تأثیر پارامترهای دما و سیالسازی بستر کلزا در هوای گرم توسط خشککن در محدوده 30 تا °C100، بر روی روند و زمان خشک شدن و نیز شاخصهای کمی و کیفی روغن استحصالی نظیر درصد روغن، درصد اسیدهای چرب آزاد (اسیدیته)، اندیس پراکسید و رنگ روغن در تیمارهای خشک شده با دستگاه و شرایط طبیعی، بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که افزایش دما در محدوده 60 تا °C100 دارای تأثیر کمتری بر روی کاهش زمان خشک شدن نسبت به تغییرات دما در محدوده 30 تا °C 60 دارد. سیال سازی محصول نیز علاوه بر کاهش معنیدار زمان خشک شدن، بر برخی خصوصیات کیفی روغن نظیر رنگ و اسیدیته تأثیر بهینه دارد. همچنین نتیجهگیری شد که سیال سازی تأثیرمعنیداری بر مقدار روغن استحصالی و عدد پراکسید آن ندارد.
کلید واژگان
بستر سیالپارامتر کیفی
خشک کردن
دانههای روغنی
کلزا
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2009-02-191387-12-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانشاپا
2008-48032423-7841




