تأثیر محلول پاشی اسیدسالیسیلیک بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی چغندرقند در شرایط تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
محمدی چراغ آبادی, مریمروشنفکر, حبیب الهحسیبی, پیمانمسکرباشی, موسینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی چغندرقند در شرایط تنش شوری برای شناسایی صفات مربوط به تحمل شوری، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایة بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی، در سال زراعی 1392-1391 در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. عاملهای مورد بررسی شامل اسید سالیسیلیک با غلظتهای0 (شاهد)، 5/0 و 1 میلیمولار به عنوان کرت اصلی، تنش شوری در دو سطح 0 (شاهد) و 150 میلیمولار و دو رقم چغندرقند شریف و جلگه بود. محلولپاشی برگی در مرحلة 4 برگی، همزمان با تنش شوری انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار اسید سالیسیلیک افزون بر افزایش معنیدار سطح برگ، سبزینة (کلروفیل) برگ، هدایت روزنهای، عملکرد کوانتومی نظام نوری (فتوسیستم) دو، بیشینه عملکرد کوانتومی نظام نوری دو، کل قندهای محلول و پرولین، موجب کاهش نفوذپذیری نسبی غشا نسبت به تیمار شاهد در شرایط تنش شوری شد. همچنین تیمار تنش شوری موجب کاهش معنیدار هدایت روزنهای، سبزینة برگ، عملکرد کوانتومی نظام نوری دو و بیشینه عملکرد کوانتومی نظام نوری دو شد، درحالیکه نفوذپذیری نسبی غشا، کل قندهای محلول و پرولین به طور معنیداری افزایش یافت. بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده به نظر میرسد استفاده از تیمار اسید سالیسیلیک در گیاه چغندرقند در شرایط تنش شوری با تحریک رشد و سوختوساز، موجب تحمل به تنش شوری میشود.
کلید واژگان
پرولینتحمل شوری
عملکرد کوانتومی
نفوذپذیری نسبی غشا
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-12-221394-10-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهوازاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدة کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
شاپا
2008-48112423-8082




