باززایی درون شیشهای ارقام کاهوی (Lactuca sativa) ایرانی
(ندگان)پدیدآور
هنری, حسینعلیزاده, هوشنگشاه نجات بوشهری, علی اکبرپیغمبری, سید علیجلالی جواران5, مختارنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه کاهو با توجه به نوع مصرف و بیوماس آن دارای پتانسیل مطلوب برای تبدیل شدن به یک بیوراکتور جهت تولید پروتئینهای نوترکیب و واکسنهای خوراکی است. پیش نیاز نیل به این هدف، بهینهسازی مسیر کشت بافت و انتقال ژن به این گیاه است. در بررسی باز زایی درون شیشهای، ابتدا بذور 5 رقم کاهو TN-96-34 و -39 TN-96 و TN-96-41، TN-96-53 و TN-96-54در غلظتهای مختلف tween 20 و هیپو کلریت سدیم قرار گرفتند و به ترتیب غلظتهای 1/0% و 5/2% به مدت25 دقیقه و 3 بار شستشو با آب مقطر استریل برای ضدعفونی بذر بهترین روش تشخیص داده شد. سپس بذوردر محیط استریل، با دمای 25 درجه سانتی گراد و روشنایی 16 ساعت در شبانه روز جهت جوانه زنی بر روی کاغذ صافی مرطوب قرار داده شدند. ریز نمونه لپه گیاهچهها بعد از 72 ساعت به 6 تا 8 قطعه تقسیم، و بر روی محیط کشت MS حاوی غلظت های هورمونی1/0 :05/0: 02/0 میلیگرم در لیتر NAA و1/0 :2/0: 4/0 میلی گرم درلیتر BA قرار گرفتند. از بین پنج رقم کاهوی مورد بررسی، دو رقم TN-96-39 و TN-96-41 بطور معنیداری کالوسزایی، جنینزایی و باززایی بیشتر داشتند. تیمار نسبت تنظیم کنندههای رشد با غلظت های هورمونی05/0میلی گرم در لیتر NAAو 2/0 میلیگرم درلیتر BA بیشترین کالوسزایی، نین زایی و باززایی را برای این صفات نشان داد. تیمار نسبت تنظیم کنندههای رشد با غلظت های 05/0 میلیگرم درلیتر NAAو 4/0 میلیگرم در لیتر BA دارای بیشترین شاخهزایی و برای باززایی مستقیم مناسب تشخیص داده شدند. شاخههای باززایی شده در محیط کشت MS حاوی 2/0 میلیگرم در لیتر NAA ریشهدار و پس از انتقال به گلدان بذرگیری انجام شد.
کلید واژگان
باززاییتنظیم کنندههای رشد
کاهو
کشت بافت
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2008-10-221387-08-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانشاپا
2008-48112423-8082




