ارزیابی تحمل به شوری دورقم گلرنگ با استفاده از روابط یونی و شاخصهای بیوشیمیایی
(ندگان)پدیدآور
کاظمینی, سیدعبدالرضازمانی, افشینمعتضدیان, اعظمشاکری, احساننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی تحمل به شوری دو رقم گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) و شناسایی مهمترین شاخصهای موثر بر تحمل به شوری، آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با دو فاکتور شوری آب آبیاری در 4 سطح (2، 4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر) و ارقام گلرنگ (صفه و زندهرود) در چهار تکرار انجام شد. با افزایش شوری از 2 به 4، 8 و12 دسیزیمنس بر متر، وزن خشک بوته رقم صفه به میزان13، 30 و 58 درصدکاهش یافت در حالیکه این مقدار در رقم زندهرود به ترتیب 9، 28 و 40 درصد بود. رقم زندهرود در کلیه سطوح شوری بیشترین مقدار کلروفیل a،b، شاخص سبزینگی و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز را به خود اختصاص داد. درصد افزایش سدیم ریشه و شاخساره (ساقه و برگ)، پرولین و مالون دیآلدئید در رقم صفه بیشتر از رقم زندهرود بود. نتایج رگرسیون نشان داد وزن خشک بوته با غلظت سدیم برگ، سدیم ریشه و پرولین دارای همبستگی منفی و معنیدار بود و با نسبت پتاسیم به سدیم، فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز و کلروفیل a همبستگی مثبت و معنیدار نشان داد. بطور کلی غلظت سدیم ریشه و شاخساره (ساقه و برگ) و فعالیت آنتیاکسیدانتهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز میتوانند به عنوان شاخصهای کارآمد در شناسایی ارقام متحمل گلرنگ مورد استفاده قرار بگیرند
کلید واژگان
آنتیاکسیدانتپرولین
نسبت پتاسیم به سدیم
وزن خشک بوته
فیزیولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار _ دانشگاه شیرازدانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
دانشکده کشاورزی.دانشگاه شیراز
دانشگاه شیراز
شاپا
2008-48112423-8082




