تعیین ترکیبپذیری عمومی و خصوصی برای عملکرد علوفه و صفات زراعی یونجه (Medicago sativa L.) در تلاقی دیآلل
(ندگان)پدیدآور
قطبی, ویدادهقانی, حمیدچوکان, رجبمعینی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
از جمله مهمترین هدفهای برنامههای بهنژادی یونجه، بهبود عملکرد علوفه و اجزای آن است. هشت تودۀ محلی یا بومجور (اکوتیپ) و رقم یونجه از مناطق مختلف آب و هوایی ایران و یک رقم خارجی برای بررسی ترکیبپذیری عمومی و خصوصی از نظر صفات، عملکرد علوفۀ خشک، ارتفاع، شمار ساقه، سرعت رشد دوباره و نسبت برگ به ساقه در یک طرح دی آلل 9 × 9 یکسویه بررسی شدند. در پاییز سال 1392، 36 دورگ F1 به همراه نه والد آنها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعۀ تحقیقاتی مؤسسۀ تحقیقات اصلاح و تهیۀ نهال و بذر کرج کشت شدند. نتایج تجزیهوتحلیل دیآلل بر پایۀ روش دو از مدل B گریفینگ برای دو سال زراعی آزمایش (1394-1392) نشان داد، تفاوت معنیداری از نظر اثر ترکیبپذیری عمومی و خصوصی برای همۀ صفات وجود دارد. همچنین اثر متقابل ترکیبپذیری عمومی و خصوصی با سال برای صفت عملکرد مادۀ خشک و اثر متقابل ترکیبپذیری عمومی با محیط برای صفت نسبت برگ به ساقه مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد، دورگ (هیبرید)های قهاوند × نیکشهری و مهاجران × سیلوانه ترکیبپذیری خصوصی مثبت و معنیداری برای عملکرد مادۀ خشک علوفه و سرعت رشد دوباره دارند. درحالیکه دورگ کوزره × یزدی افزون بر صفات عملکرد مادۀ خشک، ارتفاع و سرعت رشد دوباره، برای صفت نسبت برگ به ساقه نیز ترکیبپذیری خصوصی مثبت و معنیداری نشان داد. نتایج این بررسی نشان داد، امکان بهبود عملکرد یونجه و دیگر صفات از راه تلاقی بین بومجورهای یونجه وجود دارد.
کلید واژگان
دیآللترکیبپذیری عمومی و خصوصی
صفات زراعی
یونجه
اصلاح گیاهان زراعی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهراندانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
استاد، مؤسسۀ تحقیقات اصلاح و تهیۀ نهال و بذر، کرج
دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
شاپا
2008-48112423-8082




