تأثیر سطوح مختلف شوری و دما بر فراسنجههای جوانهزنی بذر گیاه ﺑﺎﺑﻮنۀ آﻟﻤﺎﻧﻲ (Matricaria recutita)
(ندگان)پدیدآور
فتح الهی, محمدمحسن آبادی, غلامرضاتوکل افشاری, رضامحمدوند, المیرانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف دما و شوری بر فراسنجههای جوانهزنی بابونۀ آلمانی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلان در سال1393 انجام شد. تیمارها شامل دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجۀ سلسیوس و شوری شامل 0 (شاهد)، 4، 8، 12 و 16 دسیزیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه، طول ریشهچه، یکنواختی جوانهزنی، شاخص جوانهزنی، زمان تا 50 درصد جوانهزنی و زمان تا 90 درصد جوانهزنی بهطور معنیداری تحت تأثیر شوری، دما و اثر متقابل آنها قرار گرفت. افزایش سطوح شوری بهطور معنیداری باعث کاهش همۀ صفات مورد بررسی شد. در دماهای کمتر از 15 درجۀ سلسیوس، درصد جوانهزنی بهطور معنیداری پایین بود و همچنین در دمای 35 درجۀ سلسیوس هیچگونه جوانهزنی مشاهده نشد. در همۀ سطوح شوری، بیشترین میانگین زمان جوانهزنی در دماهای پایینتر از 15 درجه به دست آمد. در دماهای مختلف، شاخص جوانهزنی با افزایش سطوح شوری روند کاهشی داشت و بین تیمارهای شاهد (بدون تنش) و 4 دسیزیمنس بر متر، تفاوتی دیده نشد. در این آزمایش اثرگذری منفی شوری در دماهای کمتر از 20 درجۀ سلسیوس در مقایسه با دماهای بالاتر بر فراسنجههای جوانهزنی کمتر بود.
کلید واژگان
تحمل به تنشدما
فراسنجههای جوانهزنی
کلرید سدیم
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد رشتۀ علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه گیلان، ایراناستادیار، دانشگاه گیلان، ایران
استاد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
دانشیار/دانشگاه گیلان
شاپا
2008-48112423-8082




