اثر تنش شوری بر مؤلفههای جوانهزنی، مقدار کلروفیل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در ژنوتیپهای نخود ایرانی (Cicer ariantaum L.)
(ندگان)پدیدآور
عباسی, علیرضاانتصاری, محمدابراهیمی, امیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیرات سطوح شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی ژنوتیپهای نخود در مرحلۀ جوانهزنی و گیاهچهای، آزمایشی در سال 1389 در دانشکدة کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با هفت ژنوتیپ نخود در دو آزمایش، یکی در آزمایشگاه برای بررسی مؤلفههای جوانهزنی و دیگری در گلخانه برای بررسی صفات فیزیولوژی و بیوشیمیایی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایة بلوک کامل تصادفی در سه تکرار تحت پنج سطح تنش شوری (صفر، 200،150،100،50 میلیمولار) انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش شدت تنش، صفات مذکور بهطور خطی و معنیداری کاهش یافتند. بیشترین جوانهزنی در سطح تنش 200 میلیمولار در ژنوتیپ G485 با 34 درصد و کمترین جوانهزنی در ژنوتیپ G456 با 13 درصد مشاهده شد. طول ریشهچه در همین سطح تنش در ژنوتیپ G485 و ژنوتیپ G472 بهترتیب 5 و 27/0 سانتیمتر بود. شاخص ویگور نیز دارای تغییرات معنیداری بود و در تنش 200 میلیمولار بیشترین مقدار متعلق به ژنوتیپ G485 با 68/2 بود. زیستتودة نخود نیز بهطور معنیداری تحت تأثیر سطوح تنش شوری قرار گرفت، بهطوریکه ژنوتیپ G485 در سطح تنش50 میلیمولار با 8/3 گرم دارای بیشترین مقدار این شاخص بود. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانتی ژنوتیپهای نخود تحت تنش در آزمایش گلخانهای واکنشهای متفاوت و معنیداری از خود بروز دادند. در تنش 200 میلیمولار ژنوتیپ G104 با 75/[A1] 1 دارای بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز بود. در همین سطوح تنش ژنوتیپ G485، بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و پلیفنول اکسیداز را داشت. بیشترین کاهش مقدار کلروفیل نسبت به شاهد در ژنوتیپ G643 با 93 درصد و کمترین کاهش در ژنوتیپ G485 با 54 درصد بهدست آمد. نتایج نشان داد که فعالیت کلروفیل و آنزیمهای آنتیاکسیدانتی دارای همبستگی زیادی بودند و ژنوتیپهای دارای فعالیت آنتیاکسیدانتی بیشتر، کلروفیل زیادتری داشتند و همچنین بذوری که در مرحلۀ جوانهزنی به شوری مقاومتر بودند در شرایط گیاهچهای برتری مشخصی از خود نشان دادند.
کلید واژگان
آنزیمهای آنتیاکسیدانتتنش شوری
مؤلفههای جوانهزنی
محتوای کلروفیل
نخود
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-09-231393-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایراندانشجوی دکتری علوم و تکنولوژی بذر، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گرگان، ایران
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات - ژنتیک مولکولی گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
شاپا
2008-48112423-8082




