روند جوانهزنی و پیشبینی ضرایب قابلیت حیات بذر سورگوم دانهای رقم کیمیا تحت شرایط مختلف انبارداری
(ندگان)پدیدآور
طباطبایی, سید علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شرایط نامساعد انبارداری،بهخصوص رطوبت نسبی زیاد محیط انبار و دمای زیاد، بهشدت بر کیفیت بذر اثر میگذارد. بهمنظور کمّیسازی اثر دما و رطوبت بر زوال بذر و تعیین ضرایب حیات، این آزمایش در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا شد. به این منظور، چهار تیمار دمایی (5، 15، 25 و 35 درجة سانتیگراد) و سه تیمار رطوبتی (6، 10 و 14 درصد) استفاده شدند. ضرایب قابلیت حیات با استفاده از معادلة الیس و روبرتس و از طریق تجزیة پروبیت مقایسه شدند. روند جوانهزنی بذر سورگوم در شرایط مختلف انبارداری نشان داد با افزایش دورة انبارداری، درصد جوانهزنی کاهش یافت و این کاهش در دماها و رطوبتهای مختلف متفاوت بود. با افزایش رطوبت و دمای انبارداری، کاهش درصد جوانهزنی بیشتر بود، بهطوریکه در دمای 35 درجة سانتیگراد و رطوبت 14 درصد بعد از 90 روز انبارداری، جوانهزنی به 11 درصد رسید. کمترین سطح زوال در دمای 5 درجة سانتیگراد با محتوای رطوبت 6 درصد مشاهده شد که بعد از 200 روز انبارداری، جوانهزنی از 84 به 76 درصد کاهش یافت. نتایج نشان داد کهمقدار KE، CW، CH و CQ بهترتیب 49/9، 30019/6- ، 02725/0 و 00057/0- بود. بهطور کلی میتوان گفت که با افزایش درجة حرارت و رطوبت بذر در طی انبارداری، درصد زندهمانی بذر کاهش مییابد. سرعت کاهش زندهمانی بذرها در دماها و رطوبت های بالاتر، بیشتر است.
کلید واژگان
انبارداریدرصد جوانهزنی
سورگوم
ضرایب حیات بذر
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-09-231393-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزدشاپا
2008-48112423-8082




