نقش پرایمینگ در روند مصرف مواد ذخیره¬ای و جوانه¬زنی بذر چاودار کوهی (Secale montanum) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
انصاری, امیدتوکل افشاری, رضاشریف زاده, فرزادشایان فر, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
درصد جوانه زنی پایین و استقرار گیاهچه از مشکلات اساسی در مناظق شور میباشند. امروزه تکنیک پیشتیمار بذر به عنوان عامل بهبود دهندهی جوانهزنی و استقرار تحت تنشهای محیطی معرفی شده است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با جیبرلین (25 پی پی ام) ، کلریدسدیم (15- بار) و آب بر جوانهزنی و مصرف مواد ذخیرهای بذر چاودار کوهی در شرایط تنش شوری انجام شد. تیمارها شامل 5 سطح تنش شوری (صفر، 4-، 8-، 12- و 16- بار) و 4 سطح (بذرهای تیمار شده و شاهد) با 3 تکرار بودند. نتایج نشان داد که ا افزایش تنش شوری مولفههای جوانهزنی شامل درصدجوانهزنی، شاخص جوانهزنی، متوسط مدت زمان جوانهزنی، وزن خشک گیاهچه، وزن مواد مصرف شده بذر، بازده استفاده از مواد ذخیرهای بذر و درصد کاهش مواد ذخیرهای بذر کاهش یافت. اما میزان این کاهش برای بذرهای تیمار شده کمتر بود. بیشترین درصد جوانه زنی از پرایمینگ بذر با آب و کلرید سدیم (3/85 %) بدست آمد. بیشترین شاخص جوانهزنی (2/42) و کمترین متوسط مدت زمان جوانه زنی (02/1) مربوط به تیمار با آب در شرایط بدون تنش بود. ولی در سطوح بالاتر تنش شوری، بیشترین درصد جوانهزنی، شاخص جوانهزنی و کمترین متوسط مدت زمان جوانهزنی از پرایمینگ با جیبرلیک اسید به دست آمد. در تمام سطوح شوری اعمال شده بالاترین وزن مواد مصرف شده بذر از پرایمینگ کلرید سدیم بدست آمد. بیشترین بازده استفاده از مواد ذخیرهای بذر از بذرهای شاهد در پتانسیل 8- بار و بیشترین وزن خشک گیاهچه و درصد کاهش مواد ذخیرهای بذر در شرایط بدون تنش از پرایمینگ با کلریدسدیم بدست آمد. همچنین پرایمینگ بذر فعالیت آنزیمهای کاتالاز، آسکوربیک پروکسیداز و گلوتاتیون پروکسیداز را در مقایسه با بذر شاهد در طی جوانهزنی افزایش می دهد. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که پیشتیمار بذر باعث بهبود مولفههای جوانهزنی چاودار کوهی در شرایط تنش شوری میشود و مقاومت گیاه چاودار کوهی را در مقابل تنش شوری در مرحله جوانهزنی افزایش میدهد.
کلید واژگان
چاودار کوهیپرایمینگ بذر
آنزیم
تنش شوری
شاخص های جوانه زنی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرجاستاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
شاپا
2008-48112423-8082




