کمی سازی پاسخ جوانهزنی شوید (Anethum graveolens L.) به دما و تنش خشکی توسط مدل زمان حرارتی-رطوبتی
(ندگان)پدیدآور
صابرعلی, سید فرهادمودودی, محمد ناصرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
دما و رطوبت از مهمترین عوامل محیطی کنترل کننده جوانهزنی در گیاهان میباشند. به منظور بررسی تأثیر دما و تنش خشکی بر جوانهزنی بذر شوید و کمی سازی آن، آزمایشی به صورت فاکتوریل با هشت سطح دما شامل 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجۀ سلسیوس و هفت سطح تنش خشکی شامل 0، 1/0-، 2/0-، 3/0-، 4/0-، 5/0- و 6/0- مگاپاسکال انجام شد. نتایج نشان داد در همۀ سطوح دمایی با کاهش پتانسیل اسمزی، میزان جوانهزنی کاهش یافت، با اینوجود شدت این کاهش در محدوده حرارتی 20 تا30 درجه سانتیگرداد کمتر بود. با دو روش مختلف، درجه حرارت پایه جوانهزنی شوید 3/2 و 9/2 درجه ساتیگراد و درجه حرارت حداکثر جوانهزنی آن 0/ 43و 3/47 درجه سانتی برآورد شد. دمای مطلوب جوانهزنی برای شوید نیز حدود 26 درجه سانتیگراد به دست آمد. مقدار پتانسیل آب پایه برای جوانهزنی شوید در مدل زمان حرارتی-رطوبتی نیز 53/0- مگاپاسکال محاسبه شد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش حرارت پتانسیل آب پایه برای جوانهزنی بذر شوید در حد نیم واحد مگاپاسکال افزایش یافت. در نهایت مشخص شد که در صورت متغییر در نظر گرفتن پتانسیل آب پایه در واکنش به تغییرات دما، مدل زمان حرارتی-رطوبتی بهخوبی قادر است پاسخ جوانهزنی شوید به حرارت و رطوبت را کمی کند.
کلید واژگان
تجزیه پروبیتپتانسیل آب پایه
گیاه دارویی و مدلسازی
مدلسازی گیاهان زراعی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
هیات علمی دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی تربت جامدانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی تربت جام، خراسان رضوی ایران
شاپا
2008-48112423-8082




