ارزیابی تولید علوفه در کشت مخلوط ذرت: سویا و ارزن مرواریدی: سویا
(ندگان)پدیدآور
حسینی, سید محمد باقرثباتی, احمداویسی, مصطفینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور یافتن جایگزینی برای کشت خالص تابستانهی ذرت علوفهای (Zea mays)، سیستمهای کشت مخلوط ارزن مرواریدی (Pennisetum glaucum): سویا (Glycine max) (P:G) و ذرت: سویا (Z:G) و آرایشهای کشت جایگزینی (XXG، XXGG و XGG) و افزایشی (X%100G%25، X%100G%50 و X%83G%67) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی طی سالهای 1391 و 1392 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، در کرج بررسی شد (G و X بترتیب: سویا و گیاه غلات شامل ذرت، Z یا ارزن، P). نتایج نشان داد که عملکرد علوفهی غلات و علوفهی مخلوط در Z:G از P:G به میزان چشمگیری بیشتر بود. غلات در کشت مخلوط جزء غالب بودند و غالبیت ذرت بیشتر از ارزن بود. سیستم و آرایش کشت مخلوط بر کل نسبت برابری زمین (LER) اثر معنیداری نداشت. بیشترین LER، 1.15 در P%100G%25 سال 1392 و 1.07 در Z%83G%67 سال 1393 بدون احتساب چین دوم ارزن و 1.10 در PGG با داده های مجموع دو چین ارزن در سال 1393 ثبت شد. در X%83G%67، با وجود تراکم 83 درصد غلات نسبت به کشت خالص، LER برای ذرت 0.95 ولی برای ارزن 0.70 بود. در جمعبندی کلی، آرایشهای افزایشی با درصد کمی سویا و یا با کاهش مختصری در سهم غلات، برای نیل به مقادیر بالاتر LER پتانسیل بیشتری داشتند. از این رو کشت مخلوط، بویژه آرایش افزایشی، میتواند جایگزینهایی مناسب برای کشت خالص در تولید علوفه با کیفیت دلخواه و افزایش تنوع در اکوسیستم و همسو با پایداری فراهم نماید.
کلید واژگان
نسبت برابری زمین جزءآرایش کشت
جایگزینی
افزایشی
اکولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده ی علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایرانگروه زراعت و اصلاح نباتات
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده ی علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
شاپا
2008-48112423-8082




