مدل سازی حیات بذر کینوا (Chenopodium quinoa) با تجزیه پروبیت
(ندگان)پدیدآور
مامدی, آرشتوکل افشاری, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
حفظ کیفیت بذر از زمان برداشت تا کشت بعدی هدف اصلی انبارداری بذر میباشد و شرایط محیط انبار، بویژه دو عامل دما و رطوبت از مهمترین عوامل زوال بذر و کاهش بنیه میباشند. بنابراین به منظور بررسی معادله بقای بذر الیس و روبرتز در رابطه با انبارداری بذر کینوا و معرفی ثابتهای معادله حیات بذر، آزمایشی در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال 1394 انجام شد. پس از تعیین قوه نامیه و رطوبت اولیه بذر، رطوبت آنها به مقدار 5، 9، 13 و 17 درصد رسانیده شد و در بستههای نانو در دماهای 5، 15، 25 و 35 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نمونهبرداری از بذرها در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذر جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت و دما تعیین گردید و پس از تجزیه و تحلیل پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردید. کمترین سطح زوال بذر در دمای 5 درجه سانتیگراد با رطوبت محتوی بذر 5% بود که بعد از هشت ماه انبارداری، جوانهزنی از 98% به 94% کاهش یافت. بیشترین زوال بذر در دمای 35 و 25 درجه سانتیگراد با رطوبت محتوی بذر 17% بود. مقدار ضرایب حیات KE، CW، CH و CQ بهترتیب 93/2، 51/0 ، 019/0 و 00031/0 بود. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت بذر و دما در طی انبارداری، درصد زندهمانی بذر کاهش مییابد.
کلید واژگان
دمارطوبت
زوال بذر
طول عمر بذر و معادله بقای بذر
مدلسازی گیاهان زراعی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهرانعضو هیات علمی دانشگاه تهران
شاپا
2008-48112423-8082




