تأثیر سن و تاریخ انتقال نشا بر ویژگیهای کمی و کیفی چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
لطفی کیوانلو, عباسآرمین, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر تاریخ و سن انتقال نشا بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند آزمایشی بهصورت طرح کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرکت برکت جوین (کیلومتر 60 شمال غرب سبزوار) در سال زراعی 92-1391 انجام شد. عاملهای مورد بررسی شامل تاریخ انتقال نشا (اول خرداد، 15 خرداد و اول تیر) بهعنوان کرت اصلی و سن نشا در زمان انتقال (30، 40، 50 و 60 روزه به همراه کشت مستقیم) بهعنوان کرتهای فرعی بود. نتایج آزمایش نشان داد که تأخیر در تاریخ انتقال نشا سبب کاهش 4/16 درصدی عملکرد ریشه، 8/16 درصدی عملکرد قند و افزایش 5/9 درصدی سدیم شد. دیگر ویژگیهای کیفی چغندرقند تحت تأثیر تاریخ انتقال نشا قرار نگرفت. افزایش سن نشا سبب افزایش عملکرد ریشه و عملکرد قند در مقایسه با کشت مستقیم شد درحالیکه عیار قند، میزان پتاسیم و نیتروژن زیانبار تحت تأثیر قرار نگرفت. بنا بر نتایج بیشترین واکنش سن نشا به تاریخ کشت در کشت اول تیر مشاهده شد. بالاترین عملکرد ریشه در تاریخ کشت اول خرداد با کشت نشا 60 روزه مشاهده شد. تأخیر در تاریخ کشت در کشت مستقیم چغندرقند سبب کاهش قابلملاحظۀ عملکرد ریشه و قند شد. در مجموع میتوان در شرایط همسان این آزمایش در همۀ تاریخهای کاشت استفاده از نشا 60 روزه را برای دستیابی به عملکرد ریشه و قند مناسب توصیه کرد و در کشت دیرهنگام استفاده از نشا 30 روزه توصیه نمیشود.
کلید واژگان
چغندرقندزمان انتقال
سن نشا
کشت نشایی
کشت مستقیم
فیزیولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایراندانشیار زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
شاپا
2008-48112423-8082




