بررسی تأثیر نظامهای زراعی و سطوح آبیاری بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum)
(ندگان)پدیدآور
رنجبر, فاطمهرضوانی مقدم, پرویزکوچکی, علیرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شیوههای کشاورزی جدید مانند کشاورزی کم نهاده، بهطورمعمول ترکیبی از نظامهای سنتی، اصول بومشناختی (اکولوژیکی) و اطلاعات جدید علمی هستند که در راستای کاهش کاربرد نهادههای شیمیایی طراحی شدهاند. در راستای همین هدفهای آزمایشی بهصورت کرتهای نواری بر پایة طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1393-1392 در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از نظامهای زراعی بهعنوان عامل عمودی (کم نهاده، متوسط نهاده و پر نهاده) و سطوح آبیاری بهعنوان عامل افقی (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه انیسون). نتایج نشان داد، عملکرد کمی و کیفی انیسون تحت تأثیر نظامهای زراعی و سطوح آبیاری قرار گرفتند. کارایی کاربرد نیتروژن تحت تأثیر نظامهای زراعی قرار نگرفت اما میزان مصرف آب بر بهبود کارایی کاربرد نیتروژن مؤثر بود. کارایی مصرف آب در نظام کم نهاده پایینترین میزان را داشت اما از لحاظ کارایی مصرف آب تفاوتی بین نظام پر نهاده و متوسط نهاده نبود. بالاترین کارایی مصرف آب و نیتروژن در تیمار 80 درصد نیاز آبی گیاه مشاهده شد. با در نظر گرفتن حفاظت از منابع آب میتوان گفت در تیمار 80 درصد نیاز آبی، گیاه از دیگر منابع موجود نیز بهگونة مطلوبتری استفاده کرده است. همچنین درصورتیکه سرمایهگذاری روی این گیاه بهمنظور تولید اسانس بالاتر باشد، نتایج آزمایش نشان داد، تیمار 80 درصد نیاز آبی مناسبتر از 100 درصد نیاز آبی گیاه باشد.
کلید واژگان
اسانسکارایی مصرف آب
کارایی کاربرد نیتروژن
کم نهاده
نیاز آبی گیاه
اکولوژی گیاهان زراعی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری اگرواکولوژی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهداستاد گروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استاد گروه زراعت، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-48112423-8082




