بررسی ترکیب های متفاوت نیتروژن و روی بر ذرت با استفاده از تجزیۀ علیّت عملکرد و سرعت پر شدن دانه
(ندگان)پدیدآور
شافع, لیلاصفاری, مهرینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی روند اثرپذیری عملکرد دانه از اجزای آن، با ترکیبهای متفاوت نیتروژن و روی، از طریق تجزیۀ علیّت و ارزیابی روند سرعت پر شدن دانه در گیاه ذرت انجام شد و آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیتپلات و در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعۀ تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شیراز، اجرا شد. ارقام مورد استفاده، شامل دورگ (هیبریدهای) 704 دیررس و 540 متوسطرس، در کرتهای اصلی کاشتهشده و کودهای نیتروژن و روی در کرتهای فرعی اعمال شدند. براساس نتایج تجزیۀ علیّت در ترکیبهای تیماری دارای بیشینۀ عملکرد دانه، در تیمار اول، 120کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 15کیلوگرم در هکتار روی، وزن هزاردانه بیشترین تأثیر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه داشت (96/0). همچنین در دو تیمار دیگر، 400کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدون روی و260کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 30کیلوگرم در هکتار روی، تأثیر شمار ردیف دانه بر عملکرد بالاترین تأثیر را داشت (003/1) و (341/0) که درنتیجه بالاترین تأثیرپذیری را از تیمارهای کودی نیتروژن و روی داشتهاند. افزون بر این از بین ترکیبهای مختلف کودی، تیمار 120 کیلوگرم کود نیتروژن و 15 کیلوگرم کود روی درهکتار، بیشترین سرعت پر شدن دانه را به میزان 19/3 گرم در مترمربع در روز ایجاد کرد. بهطورکلی در این پژوهش، اثرپذیری عملکرد دانۀ ذرت، از تیمارهای ترکیبی نیتروژن و روی، با ارزیابی تجزیۀ علیّت و بررسی سرعت پر شدن دانهها در سطح مزرعه بهطور کامل مشهود بوده، که این آزمون میتواند راهگشای دیگر تجزیه و تحلیلهای کارایی عناصر غذایی در کشتزارها در آینده باشد.
کلید واژگان
تجزیۀ علیّتروی
سرعت پر شدن دانه
نیتروژن
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-06-221394-04-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید باهنر کرماندانشیار بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شهید باهنر کرمان
شاپا
2008-48112423-8082




