• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
    • دوره 25, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
    • دوره 25, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    رابطه بین گروه‌گونه‌های اکولوژیک با شاخص‌های غیرپارامتریک تنوع زیستی و عامل‌های محیطی در ارسباران (مطالعه موردی: حوضه آبخیز ایلگنه‌چای و کلیبرچای)

    (ندگان)پدیدآور
    محمدزاده, الله‌وردیبصیری, رضاتراهی, علی‌اصغر
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    علمی- پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    هدف این پژوهش، طبقه‌­بندی اکوسیستمی منطقه ارسباران و تعیین مهم‌ترین ویژگی‌های محیطی مؤثر در تفکیک واحدهای مذکور بود. با استفاده از شبکه آماربرداری منظم- تصادفی با ابعاد 300×300 متر، 130 قطعه­‌نمونه دایره­‌ای شکل به ­مساحت 314 متر مربع مورد بررسی قرار گرفت. گونه­‌های درختی و درختچه­‌ای در قطعه­‌نمونه اصلی اندازه­‌گیری شدند. گونه، درصد تاج­‌پوشش و تعداد پایه به‌­عنوان معیارهای اندازه­‌گیری پوشش گیاهی درنظر گرفته شدند. نوع گونه­‌های علفی و درصد پوشش آن‌ها در ریزقطعه­‌نمونه­‌هایی به مساحت 3/14 مترمربع اندازه­‌گیری شدند. در طبقه‌­بندی واحدها از روش طبقه‌بندی پوشش گیاهی با به‌کارگیری تحلیل­ دوطرفه گونه‌های شاخص (TWINSPAN) و تحلیل تطبیقی (RA)، شش واحد تفکیک شد. تجزیه و تحلیل واحدها با استفاده از تحلیل واریانس یک‌­طرفه و تحلیل تشخیص و بر اساس ویژگی‌های توپوگرافیک رویشگاه و شاخص‌­های تنوع زیستی گیاهی انجام شد. بر اساس نتایج تحلیل تشخیص، دو متغیر توپوگرافی ارتفاع از سطح دریا و شیب- جهت و شاخص غنای گونه‌­ای مارگالف و شاخص‌های یکنواختی اسمیث - ویلسون، شلدون و سیمپسون و شاخص­‌های ناهمگنی (تنوع) سیمپسون، هیل (N1) و شانون- وینر به‌ترتیب اهمیت در توابع پنج­‌گانه تشخیص قرار گرفتند که در سطح اطمینان 99 درصد معنی‌­دار بودند. توابع به‌دست آمده، صحت طبقه‌­بندی واحدهای اکوسیستمی را 83/8% نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی‌های توپوگرافی نسبت به شاخص‌­های تنوع­ زیستی از اهمیت بیشتری در الگوی پراکنش جوامع گیاهی منطقه برخوردار بودند. طبقه‌­بندی اکوسیستمی هرچند که بر اساس تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی تعیین می­شود، اما می‌­تواند پیش‌بینی قابل قبولی از ویژگی‌های محیطی ارائه کند.
    کلید واژگان
    تحلیل تطبیقی
    تحلیل تشخیص
    توپوگرافی
    شاخص غنای گونه‌ای
    شاخص یکنواختی
    واحد اکوسیستمی

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2017-12-22
    1396-10-01
    ناشر
    مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
    Research Institute of Forests and Rangelands of Iran
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی دکتری، گروه جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
    دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء(ص) بهبهان، بهبهان، ایران
    استادیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

    شاپا
    1735-0883
    2383-1146
    URI
    https://dx.doi.org/10.22092/ijfpr.2017.113858
    https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_113858.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/331919

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب