ارزیابی اثرات ضدقارچی عصارههای آبی، الکلی و استونی گال بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl. var. persica (Jaub and Spach) Zohary)
(ندگان)پدیدآور
زمانی, سیده معصومهصادقی, ابراهیم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از عصارهها و اسانسهای با منشاء گیاهی یکی از روشهای نوین، سالم و بیخطر برای کنترل بیماریهای گیاهی است. مشخص شده است ترکیبات استخراج شده از گال بلوط دارای خواص دارویی و درمانی متعدد بوده و دارای خواص ضد میکروبی بالایی نیز میباشند. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات ضد قارچی ترکیبات استخراجی از گال بلوط ایرانی (Quercus brantii var. persica) ناشی از زنبورAphelonyx persica روی تعدادی از قارچهای مهم بیماریزای گیاهی (فوزاریوم، آلترناریا، پیتیوم و فیتوفتورا) انجام شد. برای این منظور پس از تهیه عصاره آبی، استونی و متانولی از گال A. persica، طی آزمونهای مختلف محیطهای متناسب آگاردار و مایع دارای غلظتهای گوناگونی از انواع عصارهها تهیه و میانگین رشد و وزن پرگنههای قارچی و نیز اسپورزایی آنها در غلظتهای متفاوت هر عصاره اندازهگیری و با شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد اثر ضد قارچی عصارههای گالA. persica وابسته به غلظت بوده و همراه با افزایش غلظت عصاره، خاصیت ضد قارچی آنها افزایش مییابد. مقایسه میان اثر عصارهها نشان داد که اگرچه عصارهها در غلظتهای مورد استفاده، خاصیت ضد قارچی معنیدار روی رشد و وزن پرگنههای قارچی نداشتهاند، اما عصاره الکلی اسپورزایی قارچها را مهار کرد. بطوریکه عصاره الکلی در غلظت های 50 و 70 میلیگرم بر میلیلیتر و بالاتر به طور معنیداری موجب کاهش تولید اسپور در محیطهای کشت قارچی شد؛ از اینرو لازم است در مطالعات آتی در زمینه کاربرد دارویی آن تحقیقات جامع تری صورت گیرد.
کلید واژگان
گالبلوط ایرانی
خواص ضد قارچی
قارچهای بیماریزای گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
استادیار/ موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورموسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
شاپا
1735-08592383-1723



