ترکیبات شیمیایی و اثر حشرهکشی اسانس سه گیاه دارویی روی شپشه برنج Sitophilus oryzae L.
(ندگان)پدیدآور
امینی, شهلاخانی, موسیاهوازی, مریمفرآشیانی, محمد ابراهیم
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مشکلات ناشی از مصرف آفتکشهای شیمیایی و مصنوعی بر محیط زیست و انسان موجب گرایش به استفاده از آفتکشهایی با منشأ گیاهی و طبیعی برای کنترل آفات شده است. مریم گلیL. Salvia officinalis، اسطوخودوس Lavandula angustifolia Mill و پونه آسای الموتی Jamzad & Assadi Nepeta pogonsperma با دارا بودن خواص آفتکشی به عنوان گیاهانی بالقوه میتوانند بدین منظور مورد سنجش قرار گیرند. در پژوهش حاضر ترکیبات شیمیایی، سمیت تنفسی و فعالیت دورکنندگی اسانس گونههای ذکرشده مورد بررسی قرار گرفت. اسانس اندامهای هوایی این گیاهان با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج شد. شناسایی ترکیبات اسانس توسط دستگاه GC-MS انجام شد. آزمایشها در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در شرایط آزمایشگاهی (دمای1±28 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 70 درصد و دوره نور- تاریکی12:12) انجام شد. ترکیبات اصلی گیاهان S. officinalis، L. angustifoliaو N.pogonsperma به ترتیب Thujone (29/37 %)، 1,8-cineol (3/41 و 86/34 %) میباشد. همه گیاهان این پژوهش فعالیت حشرهکشی را علیه S. oryzaeنشان دادند. مقادیر LC50 اسانس گونههای S. officinalis، N. pogonspermaوL. angustifolia به ترتیب 19/148 و 49/150 و72/156 میکرولیتر بر لیتر هوا برایS. oryzae برآورد شد. نتایج آزمایشهانشان داد که اسانسN. pogonspermaبا 5/86 درصد در مقایسه با اسانسS. officinalisوL. angustifoliaبه ترتیببا 67 و 5/61 درصد بالاترین اثر دورکنندگی را علیهS. oryzae دارد.
کلید واژگان
اسانسسمیت تنفسی
دورکنندگی
شپشه برنج
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهیپژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
سازمان جنگلها و مراتع
شاپا
1735-08592383-1723



