تأثیر دارواش موخور (Loranthus europaeus) بر برخی عناصر غذایی و صفات مورفولوژیک برگ درختان کیکم (Acer monspessulanum subsp. cinerascens) در جنگلهای حوزه یاسوج
(ندگان)پدیدآور
فرهادی کلاهکج, سمیهالوانینژاد, سهرابادهمی, ابراهیمفیاض, پیام
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی اثر دارواش موخور بر میزان عناصر غذایی ماکرو (پتاسیم، سدیم، فسفر) و میکرو (آهن و روی) و نیز خصوصیات مورفولوژیک برگ شامل سطح برگ، سطح ویژه، وزن خشک و وزن مخصوص برگ درخت میزبان، گونه کیکم بهعنوان میزبان رایج دارواش موخور در بخشی از جنگلهای وزگ حوزه یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد انتخاب شد. برای انجام این تحقیق هفت اصله درخت کیکم مبتلا به دارواش موخور و در مجاورت هریک، درختی سالم با وضعیت ظاهری تقریباً مشابه بهعنوان درخت شاهد انتخاب گردید. نمونهگیری برگ از شاخههای دارواش، شاخههای آلوده و سالم درختان آلوده و همچنین از شاخههای درختان شاهد با رعایت جهت نمونهگیری یکسان بهمنظور مقایسه میزان عناصر انجام شد. نتایج نشان داد که میزان عناصر سدیم، پتاسیم، آهن و روی در برگ دارواش موخور بیشتر از شاخههای سالم و آلوده درختان آلوده و درختان شاهد بود. اما مقدار فسفر در برگ دارواش موخور کمتر از شاخههای سالم و آلوده درختان آلوده و درختان شاهد بود. مقدار سدیم در شاخههای آلوده بیشتر از شاخههای سالم درختان آلوده و شاهد بود. همچنین اختلاف معنیداری میان صفات مورفولوژیک برگ شاخههای سالم و آلوده درختان آلوده و شاخههای درختان شاهد کیکم مشاهده نشد. نتایج این تحقیق حکایت از آن داشت که دارواش موخور باعث اختلال در تعادل برخی عناصر غذایی در درختان میزبان شده، اما تأثیری بر روی صفات مورفولوژیک برگ شامل سطح، سطح ویژه، وزن خشک و وزن مخصوص برگ درختان میزبان نداشت.
کلید واژگان
کیکمدارواش موخور
عناصر غذایی
شاخه آلوده
یاسوج
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-12-211395-10-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایراناستادیار، گروه جنگلداری، پژوهشکده منابع طبیعی و زیست محیطی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
دانشیار، گروه خاکشناسی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
استادیار، گروه جنگلداری، پژوهشکده منابع طبیعی و زیست محیطی دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
شاپا
1735-08592383-1723



