ارزیابی تحمل به شوری کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) در شرایط درون شیشهای
(ندگان)پدیدآور
شهرکی, محمدامینامام جمعه, عباسعلیولی زاده, محرمفهمیده, لیلا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) بهعنوان یک گیاه دارویی دارای ارزش اقتصادی، با سطح گستردهای از زمینهای کم آب و شور روبرو میباشد. بنابراین شناسایی روش مناسب کشت بافت برای این گیاه، میتواند بهمنظور گزینش ارقام متحمل به شوری مفید باشد. این پژوهش با هدف شناسایی ریزنمونه و روش مناسب برای کشت بافت این گیاه بهعنوان گام اول در پژوهشهای آینده بهمنظور تولید ارقام مقاوم به شوری کنگرفرنگی انجام شد. در این پژوهش، ابتدا اقدام به تهیه گیاهچههای سترون از بذرهای گیاه گردید. سپس مریستم انتهایی بهعنوان ریزنمونه مناسب طی یک پیش آزمایش، انتخاب و ارزیابی درون شیشهای برای تحمل به شوری با پنج غلظت مختلف کلریدسدیم (صفر، 20، 40، 60 و 80 میلیمولار) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. این آزمایش در مرکز پژوهشی گیاهان دارویی دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال 1396 انجام شد. شوری باعث کاهش برخی از خصوصیات مورفولوژیکی (طول ساقه، طول ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه) گیاهچههای رشد کرده از ریزنمونه مریستم انتهایی گردید. با افزایش غلظت کلریدسدیم به 60 و 80 میلیمولار، میزان قندهای محلول و پرولین روند افزایشی نشان داد. کمترین میزان قندهای محلول (33 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و پرولین (50 میکرومول) مربوط به غلظتهای صفر و 20 میلیمولار کلریدسدیم بود. نتایج حکایت از آن دارد که این گیاه نسبت به سطوح مختلف شوری حساس میباشد، هرچند که تا حدودی نسبت به سطوح کم و متوسط شوری مقاومت نشان میدهد.
کلید واژگان
مریستم انتهاییتنش محیطی
ریزنمونه
کشت بافت
کلریدسدیم
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایراندانشیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران؛ گروه بیوانفورماتیک، دانشگاه زابل، زابل، ایران
استادیار، گروه گیاهان دارویی، دانشکده علوم زیست محیطی و کشاورزی پایدار، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
دانشیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



