بررسی تأثیر سیستمهای مختلف تغذیه بر عملکرد و میزان اسانس دانه گیاه دارویی زنیان
(ندگان)پدیدآور
اکبری نیا, احمدقلاوند, امیرطهماسبی, زین العابدینسفیدکن, فاطمهشریفی عاشورآبادی, ابراهیمرضایی, محمدباقر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور مطالعه تأثیر کودهای شیمیایی، آلی و تلفیق آنها بر عملکرد و میزان اسانس دانه گیاه دارویی زنیان (Carum copticum) تحقیقی در سالهای زراعی 1381-1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی قزوین در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار شامل: مقادیر مختلف نیتروژن (اوره) و فسفر (فسفات آمونیم) به صورت مخلوط در 4 سطح (روش تغذیه متداول)، مقادیر مختلف کود دامی در 3 طرح (روش تغذیه ارگانیک)، مخلوطی از کودهای شیمیایی فوق و کود دامی در 4 سطح (روش تغذیه تلفیقی) و شاهد در سه تکرار اجرا گردید. اسانس دانه با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج و اندازهگیری شد. عملکرد دانه، درصد اسانس و عمکلرد اسانس مود تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش مقادیر نیتروژن و فسفر به ترتیب تا 90 و 60 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه افزایش یافت. کودهای شیمیایی تأثیری بر میزان اسانس دانه نداشت. در روش تغذیه ارگانیک با افزایش مقدار کود دامی عملکرد دانه و میزان اسانس افزایش یافت که بیشترین آن مربوط به تیمار 30 تن کود دامی در هکتار بود. تیمارهای تلفیق کودهای شیمیایی و کود دامی در مقایسه با بکارگیری جداگانه هر یک از آنها عملکرد دانه، درصد اسانس و عملکرد اسانس بیشتری داشت. تیمارهای 60 کیلوگرم نیتروژن و 40 کیلوگرم فسفر به همراه 25 تن کود دامی و 90 کیلوگرم نیتروژن و 60 کیلوگرم به همراه 15 تن کود دامی در هکتار بیشترین عملکرد دانه و عمکلرد اسانس را تولید نمود.
کلید واژگان
گیاه داروییزنیان
اسانس
عمکلرد دانه
نیتروژن
فسفر
کود دامی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2003-02-201381-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری زراعت، دانشکده دانشگاه تربیت مدرسدانشیار دانشکده دانشگاه تربیت مدرس
استادیار دانشکده دانشگاه تربیت مدرس
دانشیاران پژوهشی مؤسسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
دانشیاران پژوهشی مؤسسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
شاپا
1735-09052383-1243



