بررسی فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای نیتریک اکسید توسط عصاره آنتوسیانینی میوههای شاهتوت (L. Morus nigra)، توتفرنگی (Fragaria vesca L.) و توتسیاه (Morus alba L. Var. Nigra)
(ندگان)پدیدآور
نیکخواه, الهامخیامی, مسعودحیدری, رضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گونههای اکسیژن فعال ROS و نیتروژن فعال RNS اشکال مولکولهای فعالی هستند که میتوانند موجب آسیب به DNA شده و در نهایت منجر به جهش گردند. در واقع رادیکالهای آزاد نقش عمدهای در ایجاد اختلال در سلامتی انسان دارند که شامل فرایندهای پیری، سرطان و آترواسکلروزیس میباشد. بهعکس، آنتیاکسیدانها به روشهای مختلف میتوانند رادیکالهای آزاد را مهار نمایند. مهار آزادسازی رادیکالهای آزاد بهخصوص رادیکالهای نیتریک اکسید که جزء RNSها میباشند، یک راهبرد بالقوه جهت کنترل التهاب میباشد. بسیاری از داروهای ضد التهابی، گوارشی و حفاظتکننده عصبی، مکانیسمهای آنتیاکسیدانی و یا جمعکنندگی رادیکال را دارند. مطالعات بسیاری فعالیتهای آنتیاکسیدانی و فواید سلامتی آنتوسیانینهای موجود در میوهها و سبزیجات را شرح میدهند. آنتوسیانینها مشتقات گلیکوزیله پلیهیدروکسی و پلیمتوکسی از نمکهای فلاویلیوم بوده و بهعنوان رنگهای طبیعی از خانواده فلاونوئیدها میباشند و بهطور گستردهای در گلها، میوهها و سبزیجات وجود دارند. انگورها و توتها منابع غذایی اصلی آنتوسیانینها هستند. توتها غنی از آنتوسیانین هستند که این ترکیبها موجب ایجاد رنگ در میوه شده و همچنین بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی محسوب میشوند. مطالعات اولیه نشان داده که آنتوسیانینها در کاهش پیری همراه با آسیبهای اکسیداتیو مفیدند. هدف از این مطالعه، سنجش میزان فعالیت مهاری آنتوسیانینهای سه گونه توت در برابر رادیکالهای نیتریت بود. برای این کار عصاره آنتوسیانینی با استفاده از روش Francis و Cribago استخراج شده و سپس این عصاره آنتوسیانینی جهت سنجش مهار رادیکالهای نیتریت توسط واکنش Griess Illosvoy بکار گرفته شد. در کل نمونهها مشاهده شد که ظرفیت مهار نیتریت توسط عصاره آنتوسیانینی توتها همزمان با افزایش غلظت عصاره افزایش مییابد. این نتایج تأییدی بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنتوسیانینها میباشد.
کلید واژگان
آنتوسیانینرادیکال نیتریک اکسید
شاهتوت
توتفرنگی
توتسیاه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2009-04-211388-02-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
مربی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مراغهدانشیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه
استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه
شاپا
1735-09052383-1243



